Seksualni stavovi

.

.

-7%
Seksualni stavovi

Seksualni stavovi

Cijena: 139,00 HRK
Cijena s popustom: 129,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Slavni seksolozi i povjesničari, profesori Vern i Bonnie Bullough, u ovoj knjizi potanko izlažu i komparativno sučeljavaju mitove i činjenice o seksualnim običajima i etici. Krećući se od antike, preko srednjovjekovnog kršćanstva, islama te kineskih i indijskih kultura i religija, autori ispituju porijeklo i oblik različitih seksualnih "tema", od prostitucije, pornografije, opscenosti, masturbacije, transseksualizma, transvestizma, do menstruacije, pobačaja, golotinje i drugog. Autori nastoje svoje istraživačko očište učiniti što transparentnijim i otvorenijim, iako ne niječu da je ono neizbježno omeđeno zapadnim kulturnim horizontom.

Prikazujući u ovoj knjizi kako pretpostavke o ljudskoj seksualnosti u prošlosti kao i danas podrivaju stavove o moralnosti, Vern i Bonnie Bullough dolaze do zaključka kako pojam moralnosti valja preopisati i iznova osmisliti u svjetlu modernih društvenih promjena.

U ovom izvrsnom kulturno-povijesnom pregledu pokazuje se kako jemitove u društvenim, moralnim i religijskim stavovima često podupirala i sama znanost te kako je dug i trnovit put njihova razvrgavanja.

Proučavanje seksa bilo je tabuizirano područje, a po mnogo čemu takvim i ostaje. Ima mnogo razloga za to. Jedan je taj što još od viktorijanskog doba prevladava mišljenje da određene teme, među njima i seks, nisu prikladne za javnu raspravu. Posljedica tog stava je da se dobar dio rasprava o seksu vodio u tajnosti, što je plodno tlo za pogrešne informacije. Drugi je razlog taj da je za mnoge seksualna aktivnost grijeh, osim u svrhu prokreacije. Stoga su se u razgovorima o seksualnim pitanjima često naglašavale popratne grozote, barem u javnim raspravama.

Očito je da društvo mora ozbiljno ponovno vrednovati svoje nekadašnje stavove prema seksualnosti. Ako ova knjiga ima poruku, ona glasi da se zapadno društvo osjećalo nelagodno spram seksualnosti, a zapadnjaci i zapadnjakinje puni su stida, tjeskobe i straha zbog nje. Gledano unatrag, čini se da smo gotovo svjesno prihvatili stavove prema seksu zbog kojih smo bili nesretni, frustrirani i neprijateljski raspoloženi. Nadamo se da će, kad se pomirimo s vlastitom seksualnošću, taj uzrok frustracije biti uklonjen.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Bookmarker
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
328
Godina izdanja
2011
Prevoditelj
Igor Buljan
ISBN
978-953-303-311-2