.

.

Godina izbjeglih

Cijena: 139,00 HRK
Cijena s popustom: 125,10 HRK
Količina

Narinder, Randeep, Avtar i Tochi mladi su Indijci iz različitih slojeva društva čije su se sudbine ispreplele u Sheffieldu, na sjeveru Engleske. Svi su dovedeni na neki način do ruba, svatko do svoga, ali su odlučni u tome da ga neće prijeći. Po cijenu teškoga i dugotrajnoga, bilo fizičkoga bilo mentalnoga, putovanja do odredišta: sretnijega i slobodnijega života. Ovaj Sahotin drugačiji, potpuniji pogled na neke od problema imigranata našao se u užem izboru za Nagradu Man Booker 2015., a osvojio je i prestižnu nagradu South Bank Sky Arts Award for Literature kao i Encore Award. Godine 2017. dobio je Nagradu EU za književnost. Ukratko: remek-djelo.

Godina izbjeglih Sunjeeva Sahote velika je romaneskna freska indijskoga društva i njegovih kulturnih i društvenih protega u Engleskoj, zemlji Ujedinjenoga Kraljevstva koja je, premda nerazmrsivo povezana sa svojim bivšim kolonijama, poslužila tek kao platforma na kojoj se ocrtava sva složenost singularnog čovjeka, njegova života, njegovih snova i nada, njegovih dužnosti i njegova zadanoga društvenog rezervata.

Na toj se modelativnoj podlozi ogledaju kulturne i civilizacijske razlike, čovjekove nevolje s korijenima i premošćivanjem razlika, nedaće s pravnim regulama, a ponad svega bitke s demonima golog preživljavanja, kako vlastitoga tako i onoga vlastitih obitelji. Ipak, ispod površine zaista teških egzistencijalnih problema, životnih tragedija i katarzične potrage za novim životom nalazi se jedna druga, možda i najteža prepreka: sociokulturni poredak, sa svojim restriktivnim pretpostavkama, čije uspostavljene položaje i danas različite klasne i(li) kastinske skupine teško napuštaju.

„Ovim i drugim pričama Sahota premješta neka od gorućih političkih pitanja današnjice s polja retoričkih figura i problematičnih statistika na polje onoga ljudskog. Godina izbjeglih briljantan je i prelijep roman.”

- The Guardian

„Zaista je nevjerojatno da je ova tako bogata, tako zanimljiva, tako vješto napisana knjiga tek njegova druga. Sumnjam da ću pročitati bolji roman ove godine.”

– Spectator

„Godina izbjeglih„ ni u jednom trenutku nije izravno polemična, umjesto toga vođena je humanom moralnošću. (…) Nimalo nerealno niti nevjerojatno, bez senzacionalizma i moralizma, njezino je najveće postignuće to što uopće ništa ne pojednostavnjuje. (…) Istinski uvjerljivo, neodoljivo ljudski i često šaljivo.”

– Daily Telegraph

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Tvrdi uvez s ovitkom
Jezik
hrvatski
Broj stranica
544
UDK
821.111-31=163.42
Godina izdanja
2019
Dimenzije
13.8 x 21
Prevoditelj
Damir Biličić
ISBN
978-953-355-349-8