Leksikon intimnih gradova

.

.

Leksikon intimnih gradova

Slobodni priručnik iz geopoetike i kozmopolitike

Cijena: 199,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

„Andruhovyč je pisac s kojim čovjek rado skrene s puta. U ovoj enciklopediji gradova nauči se više o autoru nego o mjestima u koja je putovao. To je dobro – između ostaloga i zbog duhovitih zgoda iz piščeva života.“

- Carmen Eller, Die literarische Welt

Knjiga slagalica, kako je naziva ovaj neumorni ukrajinski pisac-putnik, koja na izniman i intiman način obrađuje 111 gradova, od Aaraua do Zagreba, jedinstveni je sklop autobiografije i geografije. Leksikon intimnih gradova tako je svojevrsna „autobiogeografija“ u kojoj „geo“ i „bio“ postaju jedinstvena i nerazdvojna cjelina, dok „auto“ često zalebdi na granici stvarnosti i mašte.

Složeni abecednim redom prema zemljopisnim nazivima, ovi tekstovi različitih žanrova, od eseja i priča do pjesama u prozi, zajedno tvore atlas Andruhovyčeva svijeta bogat atmosferom, slikama, mirisima i okusima, ali i dubljim refleksijama, lirizmom i tugom, ironijom i sarkazmom – svim onim zbog čega komunikacija pojedinca sa svijetom dobiva obilježja intimnosti.

„Poznato je: Ukrajince je lakše vezati nego ujediniti. U SAD-u se naša uzajamna posvađanost pojačava svim vrstama emigracijskih podjela i manija. Tako da čak ni Sjedinjene Države ne mogu ništa sjediniti: svi ukrajinski valovi susreću se jedino u nedjelju u crkvama, ali čak se i tada radije mole u odvojenim grupicama“, jedan je od duhovitih i nadahnutih uvida Jurija Andruhovyča u Leksikonu intimnih gradova.

Podaci

Nakladnik
Fraktura
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
560
Godina izdanja
2019
Dimenzije
16 x 23
Prevoditelj
Ana Dugandžić i Dariya Pavlešen
ISBN
9789533581606