.

.

Disanje u mramor

Cijena: 129,00 HRK
Cijena s popustom: 116,10 HRK
Količina

NAGRADA EUROPSKE UNIJE ZA KNJIŽEVNOST:

„Disanje u mramor“ poetska je i mračna priča o ljubavi i nasilju, o umjetnosti i vezama, obmani i smrti, o obitelji koja se raspada i ženi dovedenoj na rub bezumlja. Ova tragična, poetska priča, iako nevelika opsegom, uspjela je u svoje stranice utkati mnoge osjetljive teme poput ljubavi, samoubojstva, izdaje, bolesti djeteta, alkoholizma, ubojstva te unutarnjeg konflikta jedne umjetnice. Ovaj veličanstveni roman, s razlogom okrunjen Nagradom Europske unije za književnost 2009. godine, ekraniziran je u višestruko nagrađivani istoimeni film. Naklada Ljevak s ponosom ga predstavlja u prijevodu Mirjane Bračko.

Umjetnica Izabela sa suprugom Liudasom i sinom Gailiusom živi na osamljenom imanju na selu. Iako joj sin boluje od epilepsije, Izabela uspijeva uvjeriti Liudasa da usvoje šestogodišnjeg Ilju, povučenog i problematičnog dječaka iz doma za nezbrinutu djecu. No, uskoro će postati jasno kako se Ilja nikako ne uklapa u njihov svijet. Dok im se obitelj počinje raspadati, sudbonosna će odluka dovesti do niza kobnih događaja te naposljetku i do – tragedije.

„Knjiga toliko puna emocija da osjećate njene likove kako vam dišu za vrat dok je čitate.“

— Ugne Barauskaite, No Men, No Cry, Suvremena ženska litavska proza

„Mlada autorica otkriva, s iznimnim talentom, neke od aspekata ženske psihe koji su do sada jedva bili obrađeni u litavskoj književnosti.“

— Jurate Sprindyte, The Vilnius Review

„Senzualni detalji u knjizi obilježeni su nemilosrdnom, naoko improviziranom prirodnošću i autentičnošću. (…) Ovo djelo svakako zaslužuje Nagradu Europske unije za književnost. (…) Laura Černiauskaitė mogla bi biti golemi talent ove generacije.

World Literature Today

„Čitatelj biva uvučen u Černiauskaitėin slomljeni svijet, gdje ga uzbunjuje mračan, zloslutan ton romana. (…) Knjigu je teško ispustiti iz ruku jer je razina napetosti iznimno visoka. (…) Disanje u mramor relativno je kratko djelo, što znači da se radi o brzom, a opet nezaboravnom čitanju. Snažna preporuka.“

Nottingham Post

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
208
UDK
821.172-31=163.42
Godina izdanja
2019
Dimenzije
13,8 x 21
Prevoditelj
Mirjana Bračko
ISBN
9789533553252