Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti - Knjižara Ljevak

.

.

Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti kao sredstvo zaštite potrošača

Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti kao sredstvo zaštite potrošača

Cijena: 61,06 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Autor, dr. Savić, inače odvjetnik iz Zagreba, a javnosti poznat i kao (nesuđeni) kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, ponukan, kako sam navodi, problemima s kojima se susreće i s kojima se susretao zastupajući oštećene, ali i osiguratelje, u preko deset tisuća parničnih predmeta. Autor najprije definira pojam “potrošača” u obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti I zaključuje da su to, sukladno hrvatskom (i EU) pravu i ugovaratelj osiguranja (osiguranik), ali i oštećenik koji naknadu štete traži temeljem obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti štetnika. I jednog i drugog potrošača izvanredno štiti, po autoru, obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti za štete uzrokovane uporabom motornog vozila. To dokazuje poviješću obveznog osiguranja, njegovim dugoročnim trajanjem, svrhom I ciljem kojega ima u vidu to osiguranje (socijalaana funkcija), krug osoba koje to osiguranje štiti (pojam treće osobe), uspostava posebnih instrumenata zaštite potrošača kroz instituciju garancijskog fonda, prava na direktnu tužbu prema osiguratelju štetnika, odredbe o postupku nakande, instituciju pravobranitelja osiguranja, mogućnost mirenja i sl.

Naravno, autor svakom instrumentu zaštite prilazi i s one druge strane – strane oštećene (treće) osobe upozoravajući na nedostatke pojedinog instrumenta i predlažući de lege ferenda što bi trebalo mijenjati u cilju zaštite oba potrošača osigurateljnog proizvoda. Posebno mjesto, a što je i razumljivo, autor posvećuje postupku naknade štete u mirnom postupku pred osigurateljem i, posljedično, u sudskom postupku naknade štete od osiguratelja. Upravo u te dvije teme vidljivi su nedostaci zaštite potrošača u obveznom osiguranju od automobilske odgovornsoti (prigovor odnosno pritužba potrošača u mirnom postupku, izvođenje dokaza, nekorektno postupanje koje dovodi u pitanje realizaciju odštetnog zahtjeva za naknadu štete na koju oštećeni ima parvo, nedostatak obrazloženja rješenja o ponuđenoj nagodbi, neujednačenost (i dalje!) sudske prakse kad su u putanju kriteriji i mjerila za odmjeravanje nakande (posebno: problem nedostatka jedinstvenih medicinskih tablica za ocjenu posljedica neke ozljede).

U dodacima nalazimo: Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu Federacije BiH, Orjentacijske kriterije i iznose za utvrđivanje pravične novčane nakande neimovinske štete, Konvenciju o mjerodavnom pravu za štete nastale u prometnim nezgodama na cestama (Haška konvencija iz 1972.), Uredbu EU br. 864/2007 Europskog parlamenta I Vijeća o pravu mjeropdavnom za izvanugovorne obveze (Rim II) i Smjernice i preporuke Hrvatske Agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) i postupanju po čl. 12. Zakona o obveznim osiguranajima u prometu prilikom rješavanja odštetnih zahtjeva.

Podaci

Nakladnik
Vizura
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
456
Godina izdanja
2022
Dimenzije
17 x 24
ISBN
9789538410024

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn