.

.

Tekuća modernost

Tekuća modernost

Cijena: 170,00 HRK
Cijena s popustom: 153,00 HRK
Količina

Tekuća modernost Zygmunta Baumana jedna je od ključnih knjiga za razumijevanje našega doba, knjiga u kojoj se ovaj utjecajni sociolog hrabro uhvatio u koštac s onim 'ovdje i sada'; s društvenim, političkim, ekonomskim... promjenama, ali i s promjenama u sferi privatnog života kojima svjedočimo ali ih teško uspijevamo definirati. To zakriveno 'ovdje i sada' obilježeno je  fluidnošću – rastakanjem svega čvrstoga, stabilnoga i trajnoga, što u naše živote unosi posvemašnju nesigurnost, fragmentaciju i dezorijentiranost. 
Nakon čvrste, teške, 'hardverske' modernosti nastupilo je doba lake, tekuće, 'softverske' modernosti, a novonastale tektonske promjene Bauman tumači analizirajući pet temeljnih pojmova u izgradnji naracija o stanju društva – emancipaciju, individualnost, vrijeme/prostor, rad i zajednicu.  
U lakoj modernosti bijeg je postao poželjna strategija, pokretljivost i nomadstvo stječu prednost pred statičnošću i sjedilaštvom, a do jučer poželjne karakteristike – pouzdanost, veličina, trajnost..., sada su zbačene preko palube suvremenosti. Pojedinac je tim uspješniji što bolje razvija sposobnost transformiranja, odnosno što i sam postaje fluidniji, prilagodljiviji različitim oblicima. 'Velika preobrazba' vidljiva je u sadržaju i diskursu javnoga koji su sasvim određeni time da privatno stalno iznova kolonizira i tiranizira javni prostor. 
 Teza o tekućoj modernosti u središtu je teorijskih promišljanja Zygmunta Baumana u posljednjem desetljeću (njome se detaljnije bavio i u knjigama Tekuća ljubav,  Tekući strah i Tekući život), i nadovezuje se na njegove uvide u teme globalizacije, konzumerizma, masovne kulture, multikulturalnosti, politikâ identiteta i etike, koji su snažno obilježili sociološku misao današnjice.

Podaci

Nakladnik
Pelago
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
224
Godina izdanja
2011
ISBN
978-953-7151-25-6

Proizvod trenutno nema recenzija korisnika