Razgovor s autorom: Donal Ryan

.

Razgovor s autorom: Donal Ryan

Razgovor s autorom: Donal Ryan

 lis 17, 2019     Festival Europea    0 Komentari

S veseljem javljamo da je ovoga tjedna otvorena još jedna sezona Europee, sedmu godinu zaredom. Europea je književni festival koji u Zagreb dovodi ponajbolje europske pisce te oživljava kulturnu i književnu scenu grada Zagreba. Poticanje publike na znatiželju, razvijanje kritičkog mišljenja u društvu kroz upoznavanje okoline, brisanje granica između autora i čitatelja kroz neposredni dijalog, promišljanje i osjećanje literature od početka su bile ideje koje su nas na Europei odvele sve do Rusije, Nizozemske, Češke, Rumunjske, Portugala, Turske, Velike Britanije, Danske i Islanda, a ove sezone putovanje započinje od Irske, gostovanjem nagrađivanog autora Donala Ryana, koje se održalo 16. listopada 2019. u Booksi.

U svojem virtuoznom debitantskom romanu Metalno srce, koji je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada (među kojima Guardianovu nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu EU za književnost te nagradu Festivala knjiga u Dublinu, na kojem je Metalno srce proglašeno knjigom desetljeća), koristeći se glasovima 21 protagonista, autor sklapa razlomljenu sliku zajednice u šoku zbog ekonomske krize koja uništava živote stanovnika ruralnog irskog gradića. Lokalna građevinska tvrtka , koja je donedavno bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin korumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike. Ryanov prvi, briljantan i nagrađivan, roman Metalno srce povezan je s njegovim drugim romanom S prosincem u kojem se radnja zbiva u u istom gradiću u ruralnoj Irskoj. Ta se dva romana zapravo mogu promatrati kao cjelina jer prate zbivanja u istoj ruralnoj zajednici u razmaku od jednog desetljeća usredotočujući se na učinak ekonomske situacije na njihove protagoniste.

„Romani Donala Ryana odlikuju se empatijom, ljepotom i preciznošću izraza. On je glavni patolog i pjesnik ruralne Irske.”

- Kevin Barry

Komentari

Prijavite se ili registrirajte za ostavljanje komentara