Crtica o novostima u Knjižari Ljevak!

.

Crtica o novostima u Knjižari Ljevak!

Crtica o novostima u Knjižari Ljevak!

 lis 17, 2023     Događanja u knjižari    0 Komentari

Skandinavski pisac koji je osvojio najtraženiju nagradu na svijetu proteklih tjedana jedan je od najtraženijih autora na svijetu. To je nešto što uopće ne čudi, obzirom kako njegova djela istražuju živote običnih ljudi koji se pokušavaju nositi s izazovima i teškoćama svakodnevnog života.

Ono što Jona Fossea čini zaista posebnim je način na koji može surovost tema i razmišljanja popratiti nadom, a njegovi likovi unatoč okolnostima odišu ljudskošću.

Ovaj mjesec je zaista mjesec Jona Fossea, a njegove knjige možete pronaći na web shopu Knjižare Ljevak.

Septologija I-II: Drugo ime i Jutro i večer u izdanju Naklade Ljevak knjige su za kojim je protekli period pokazan veliki interes, što nam je s obzirom na temu, neizmjerno drago.

Druga knjiga koja je u ovom jesenskom periodu posebno zaintrigirala naše čitatelje je nova knjiga Kristiana Novaka - Slučaj vlastite pogibelji. Novakove knjige, Ciganin, ali najljepši i Črna mati zemlja u periodu kada su izdane osvojile su velik broj književnih nagrada. Novakove knjige, jedna za drugom postaju adaptacije uspješnih kazališnih predstava, tako da ni najmanje ne čudi uspjeh njegove zadnje knjige.

Čitajući Novakove intervjue često nas iznenadi način na koji sam sebe doživljava, jer njegovi romani u nama itekako odjekuju.

"Potpuno sam nesamouvjeren autor, nikada nisam dokraja zadovoljan sobom i, uostalom, ne smatram se dovršenim piscem. Većinom me mori briga da imam dobru priču i da ću je uništiti svojim bezveznim pisanjem. Zato mi treba nekoliko ozbiljnih revizija teksta. Prvi put pokušavam što brže doći do kraja, a u revizijama što sporije, scena po scena, pasus po pasus, rečenica po rečenica. To je jedan od razloga zašto mi treba dugo za knjigu. Ja i ne želim drukčije. To je jedini način kako si mogu dati šansu."

Intervju s Kristianom možete pročitati ovdje.

Profesija romanopisac - Haruki Murakami - jedan je od najpoznatijih japanskih pisaca suvremene književnosti. U njegovim djelima često vidimo kombinaciju realizma i nadrealizma, a u romanima često traga za smislom u suvremenom svijetu. Odgovore na pitanje kako i odakle ovaj intrigantan autor crpi svoje ideje i što ga nadahnjuje u stvaranju nadrealnih svjetova možemo pronaći u novoj knjizi - Profesija romanopisac. Od prošlog tjedna dostupna je i na našem web shopu, a u knjizi Murakami dijeli s nama svoja razmišljanja o ulozi romana u društvu, vraća se na svoje početke pisanja. Knjiga je satkana od osobnih detalja koji pokazuju koliko je njegov život posvećen umjetnosti.

Rijeke Londona - Ben Aaronovitch - roman koji je postao poznat zahvaljujući inteligentnoj kombinaciji humora, fantastike i intrigantne radnje. Rijeke Londona prvi je u nizu romana koji prate Petera Granta u njegovim istraživanjima nadnaravnih pojava diljem Londona. Glavni lik se upušta u svijet magije, duhova i drugih nadnaravnih bića. The Sunday Express ovaj je roman opisao jednostavno - Crnohumorni krimić s likovima koje ćete obožavati.

Sezona berbe - Magdalena Blažević - autorica koja je ozbiljnu pažnju zadobila svojom zbirkom priča Svetkovina i romanom U kasno ljeto, objavila je novi roman koji je odmah privukao čitatelje. Ovo je autorica koja priča o ženskoj perspektivi u temama koje su u današnjem svijetu često rezervirane za muške pisce. U prethodnim romanima, rat je bio česta tema, dok u Sezoni berbe radnju smješta u "imaginarni svijet iseljenog grada Dese. Govori o napuštenom prostoru, opsesivnoj ljubavi, traumi i nesagledivoj čežnji" (intervju).

"Sezona berbe Magdalene Blažević snovit je roman o izvanvremenskoj ljubavi, prepun fine erotike i neponovljivih ljubavnih scena iza kojih se krije priča o propadanju gradova, poetici napuštenih prostora i nemogućnosti prevladavanja traume. Sezona berbe zatravit će čitatelje senzualnošću i neuobičajenim metaforama te poetskom snagom prepoznatljivom za pripovjedački glas Magdalene Blažević."

Uživajte!

Komentari

Prijavite se ili registrirajte za ostavljanje komentara