Noviteti u Knjižari Ljevak!

.

Noviteti u Knjižari Ljevak!

Noviteti u Knjižari Ljevak!

 kol 2, 2023     Događanja u knjižari    0 Komentari

Dan po dan - Jan Bolić

Jan Bolić zauzima posebno mjesto u našim mislima i emocijama. Svojim veselim pristupom prema životu i situacijama s kojim se u njemu susrećemo neprestano nam nudi inspiraciju i optimističan pogled na svijet koji nas okružuje, bez obzira na to što ponekad kao da optimizam ne postoji.

Ovo je njegova druga knjiga ispovjedne proze koja je od danas dostupna i u našoj knjižari.

Iz knjige:

"Kada bih se pitao zašto baš ja bolujem od spinalne mišićne atrofije tip 2, od sebe bih radio žrtvu i život bi mi bio agonija.

Nekoliko dana na početku mojeg boravka u bolnici, bila su mi najteža. Bio sam još loše i nisam prihvaćao to što mi se događa. Noću mi je bilo najgore...misli se ne mogu ignorirati u tišini, a spavati na odjelu intenzivne njege - ne možete.

Toliko je aparata, pacijenata koji trebaju pomoć i noću i danju, uvijek je buka. Mojoj mami su dopustili da bude stalno pokraj mene, spavala je u krevetu do mene...ona je bila jedini zdravi pacijent...bez nje noću bih umro od tuge.

Razmišljao sam tada, zaista se može umrijeti od tuge. Ja vjerujem u to."

Moje lijevo stopalo - Christy Brown

Knjiga koja je zasluženo postala i film, a glavni glumac Daniel Day Lewis odigrao zapaženu ulogu koja je donijela zlatni kipić, Oscara za najboljeg glumca.

Autobiografska knjiga, Moje lijevo stopalo najpoznatija je knjiga Christyja Browna, a njegova priča privukla je pažnju širokog broja ljudi.

Brown je irski pisac i slikar poznat po svom inspirativnom načinu života i posebnom umjetničkom talentu.

Rođen je s teškim tjelesnim invaliditetom uzrokovanom cerebralnom paralizom, što ga je ostavilo sa sposobnošću kontroliranja samo svoje lijeve noge. Korištenjem stopala, uspio je razviti zavidnu preciznost što mu je omogućilo da stvara umjetnička djela i književne tekstove.

Brown je preminuo 1981. u dobi od 49 godina, a danas je njegova umjetnost važna i inspirativna za mnoge ljude diljem svijeta.

Iz knjige:

"Pokušao sam. Ukrutio sam tijelo i iznova ispružio lijevo stopalo, treći put. Nacrtao sam jednu stranu slova. Nacrtao sam polovicu druge strane. Potom se štapić krede prelomio pa mi je ostao tek okrajak. Poželio sam ga odbaciti i odustati, ali onda sam osjetio dodir majčine ruke na ramenu.

Pokušao sam još jedanput. Isturio sam stopalo. Tresao sam se, znojio i napeo svaki mišić. Šake su mi bile toliko stegnute da sam nokte zario pod kožu. Zube sam stisnuo toliko snažno da sam umalo pregrizao donju usnicu. Sve se u prostoriji oko mene kretalo, sve dok se lica nisu pretvorila u puke bijele mrlje.

Ali - nacrtao sam ga - slovo A...

...Na trenutak sam pogledao majčino lice, suznih obraza. Zatim se otac spustio i podignuo me na ramena.

Uspio sam! Počelo je - ono što će mom umu pružiti priliku da se izrazi. Istinabog, nisam mogao govoriti, ali sad sam se mogao izraziti nečim što je trajnije od izgovorene riječi - pisanim riječima."

Izgubiti se - Annie Ernaux

Annie Ernaux autorica je koja je temeljito utjecala na suvremenu francusku književnost. U fokusu njezine književnosti neumorno se nalazi hrabra potreba za istraživanjem osobnih i društvenih tema u svakodnevnom životu.

Poznata je po tome što koristi autobiografske elemente u svojim djelima te se često bavi istraživanjem vlastitog životnog iskustva kako bi bolje razumjela sebe i društvo oko sebe.

Knjiga je autobiografske naravi, dnevnik koji je vodila u vrijeme svoje strastvene veze koja joj se duboko urezala u svijest.

Iz knjige:

"Nevjerojatno je to kako u ovoj priči stalno pravim pogreške u kronologiji svojih osjećaja, realnosti, naših odnosa i vanjskih događaja.

...Dakle, nije bitna realnost naših odnosa, već moja percepcija o njima: bila sam donekle nesretna, da, ali u mom sjećanju to je čitavo more nezadovoljstva."

Kronika o našem malom mistu - Miljenko Smoje

Popularna televizijska serija "Naše malo misto" i danas je nešto što ćemo pogledati bez ikakvog negodovanja. Životne dogodovštine malog dalmatinskog gradića u kojim se svi možemo prepoznati popularnost su stekle ponajviše zbog duhovitog stila pisanja Miljenka Smoje, koji ne štedi na oštrim komentarima i satiri koja prožima njegova djela, bez obzira o koliko se ozbiljnoj temi radi.

Volio je Dalmaciju i svoj Split, a njegovi ispisani redovi i brojni tekstovi i danas ne dozvoljavaju da ta ljubav padne u zaborav. Didak i Bepina su zauvijek dio nas.

Iz knjige:

"- Ča san ti bidna falila?

- Ništa. Di ti moš falit - rezignira je likar i ubrza korak.

Sustigavši ga, počela mu je čistit monturu.

- Jo ča ti lipo stoji montura. Čin dojdemo doma, odma ću je šumprešat i spremit za dogodine kad jopet bude fešta.

Likar je gurinija da je deboto pala. Skinija je kacigu i bacija je daleko u more, svuka je jaketu i sta gazit po njoj.

Bepina ga je ustrašeno gledala.

- Ajde kvragu, Bepina, svi ajdete k vragu! Pustite me na miru."

Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja - Mary Ann Shaffer & Annie Barrows

Osim što je knjiga postala popularna i cijenjena, inspirirala je mnoge čitatelje i u turističkom smislu, ponudila ideju da posjete otok Guernsey.

Roman je adaptiran i u istoimeni film, a smješten je u poslijeratno razdoblje u kojem se spisateljica dopisuje s članovima književnog društva na otoku Guernseyu.

Priča je kombinacija ljubavi prema knjigama, prijateljstva i povijesti, tegobnim iskustvima pod nacističkom okupacijom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Iz knjige:

"Nadalje, to takozvano književno društvo je skandalozno. Ovdje na Guernseyju postoje ljudi koji su uistinu kulturni i uglađeni, a ne žele sudjelovati u toj šaradi (čak i da ih se pozove).

U Društvu postoje samo dvije osobe vrijedne poštovanja, Eben Ramsey i Amelia Maugery. Ostali članovi su: skupljač glomaznog otpada, posrnuli psihijatar koji je postao alkoholičar, mucajući svinjogojac, sluga koji se predstavlja kao lord i Isola Pribby, prava vještica, koja po vlastitom priznanju pripravlja i prodaje vračarske napitke.

Usput su prikupili još nekolicinu svog soja, pa možete samo zamisliti njihove "književne večeri". Ne smijete pisati o tim ljudima i njihovim knjigama - Bog zna što oni smatraju prikladnim za čitanje!

- U kršćanskoj brizi pozdravlja Vas, Adelaide Addison (gospođica)"

Komentari

Prijavite se ili registrirajte za ostavljanje komentara