Predstavljanje knjige „Poštovani kukci“

.

Predstavljanje knjige „Poštovani kukci“

Predstavljanje knjige „Poštovani kukci“

 lis 17, 2019     Događanja u knjižari    0 Komentari

10. listopada 2019. u Knjižari Ljevak predstavljena je knjiga Maše Kolanović „Poštovani kukci i druge jezive priče“, koju su neki portali, kritičari i čitatelji već proglasili knjigom godine.

Saznali smo kako u svijetu žohara koji se prilagođavaju svim katastrofama kapitalizma pronaći mjesto za ljubav, empatiju i solidarnost. Maša Kolanović smješta svoje priče u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj, čime dodatno pojačava njihov jezivi efekt. Kukci i Konzum dvije su provodne metafore ove knjige. Prva je divljenje i vraćanje tekstualnog duga Kafki, velikom majstoru u kreiranju metafora egzistencijalne tjeskobe i apsurda, a druga je vraćanje metaforičkog duga stvarnosti u kojoj je Konzum od hrvatske riječi za supermarket postao metafora ekonomski opustošene Hrvatske.

Poštovane kukce žanrovski bi se moglo opisati kao tranzicijsku gotiku, postsocijalističku zonu sumraka, jezivo stvarnosnu prozu… Mračne i apsurdne, a opet duboko intimne, snažne i društveno osjetljive priče. Ukratko, jezivo dobra knjiga.

Komentari

Prijavite se ili registrirajte za ostavljanje komentara