Razgovor s autorom: Jenny Erpenbeck

.

Razgovor s autorom: Jenny Erpenbeck

Razgovor s autorom: Jenny Erpenbeck

 lis 21, 2019     Festival Europea    0 Komentari

Jenny Erpenbeck gostovat će u Zagrebu na festivalu Europea 7. prosinca 2019. u 17 sati u KiC-u, gdje će predstaviti svoju knjigu Noć bez svitanja koja u studenome izlazi u hrvatskom prijevodu u izdanju Naklade Ljevak.

Prateći pet mogućih životnih puteva i pet smrti jedne žene čiji se životni vijek proteže, ili se ne uspijeva protegnuti, tijekom dvadesetog stoljeća, jedna od vodećih suvremenih njemačkih autorica, Jenny Erpenbeck, otkriva makinacije onog što obično nazivamo „sudbinom“ - zapravo onog neobjašnjivog i neodređenog, uzajamne isprepletenosti kulture i povijesti, obiteljskih i intimnih veza.

Njezina junakinja nikad ne odraste, ugušivši se u kolijevci. Ili možda ne? Umire kao jedno od dvoje ljubavnika. Ili ni to? Umire zbog izdaje. Dobiva visoko odličje, ili biva zaboravljena od svih. Ili možda ne? Autorica nas vodi na putovanje kroz mnoge životne puteve koje bi mogao sadržavati jedan životni vijek - započevši ga u malom galicijskom gradu negdje 1900. godine, nastavljajući ga u Beču pa u Staljinovoj Moskvi, da bi ga okončala u današnjem Berlinu. U preispitivanju utjecaja političkog i osobnog autorica daje tematski zamah jedinstvenom njemačkom narativu: vječito prisutnoj potrebi da se preispituje prošlost i uloga njemačke nacije u novijoj povijesti.

Ovaj je roman, nagrađen jednom od najznačajnijih njemačkih književnih nagrada Hans Falada, uzburkao njemačku književnu scenu i otvorio mnoga bolna pitanja.

Jenny Erpenbeck, jedna od najznačajnijih njemačkih književnica, rođena je 1967. godine u Istočnom Berlinu. Studirala je kazališnu umjetnost na Sveučilištu Humboldt u Berlinu, a potom glazbenu umjetnost na glazbenom konzervatoriju Hanns Eisler. Pisanjem se počela baviti 1990-ih godina i za svoje romane dobila je brojne najuglednije književne nagrade – među ostalima i Nagradu Ingeborg Bachmann (2001.), Nagradu GEDOK (2004.), Nagradu Hans Falada (2014.), nagradu časopisa Independent za stranu beletristiku (2015.), Nagradu Thomas Mann (2016.), Nagradu Strega (2017.), a 2018. uvrštena je i u širi izbor za nagradu Booker International.

Komentari

Prijavite se ili registrirajte za ostavljanje komentara