Razgovor s autorom: Claudiu Mihail Florian

.

Razgovor s autorom: Claudiu Mihail Florian

Razgovor s autorom: Claudiu Mihail Florian

 lis 21, 2019     Festival Europea    0 Komentari

Claudiu Mihail Florian u studenome dolazi u Zagreb na festival Europea, gdje će predstaviti svoju knjigu Doba igre koja uskoro izlazi u hrvatskom prijevodu u izdanju Naklade Ljevak.

Doba igre roman je koji detaljno i vjerodostojno ocrtava atmosferu i činjenice jednog doba i portretira međusobne utjecaje pet različitih svjetonazora: erdeljskog, oltenijskog, saskog, zapadnonjemačkog, stanovnika Kraljevine prije Prvog rata; četiri generacije: pradjedova i prabaka, baka i djedova, roditelja, djeteta; tri povijesti prikazanih sinkronijski, istovremeno: rumunjske, saske, njemačke; dvije kulture: kulture Rumunja i transilvanskih Sasa i kontinuiranog prezenta sredine sedamdesetih, uzimajući kao punctus terminus smrt Mao Ce-tunga. U multietničkom transilvanskom burgu, u kući djeda i bake - prožetoj miomirisima budućih madlena - školarac-izviđač uči pravila jedne složene igre... Igre koja predstavlja samu egzistenciju.

Roman Doba igre napisan je prvotno na njemačkom jeziku i objavljen 2008. godine. „Njemački“ roman, zadivljujuće napisan i orkestriran, okuplja pripovijesti o životu jedne obitelji u procijepu između iluzije razblaženog čaušizma i opsjene Savezne Republike Njemačke i otkriva vrhunskog prozaika.

Claudiu Mihail Florian rodio se 1969. u Rupei, okrug Brašov, gdje je živio do jedanaeste godine. Nakon gimnazije koju je pohađao u Bukureštu, vratio se u Erdelj služeći vojsku. Diplomirao je germanistiku u Bukureštu i magistrirao interdisciplinarne humanističke znanosti na njemačkom jeziku u Bukureštu i suvremenu povijest u Bielefeldu, u Njemačkoj. Za vrijeme studija prevodio je s engleskog i njemačkog, između ostalog djela Hermana Hessea i Svena Hassela. Radi u Ministarstvu vanjskih poslova. Bio je ataše za kulturu i za suradnju s medijima pri rumunjskom veleposlanstvu u Berlinu te je radio i u rumunjskom veleposlanstvu u Bernu. Sada radi u Rumunjskom kulturnom institutu u Berlinu.

Komentari

Prijavite se ili registrirajte za ostavljanje komentara