Esuli - Šenol Selimović - Knjižara Ljevak

.

.

Esuli

Esuli

Od Mussolinija i Tita do Tuđmana i Berlusconija

Cijena: 26,01 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 2.

Cilj istraživanja je da se na primjeru esulskoga pitanja objasni politika povijesti Talijanske Republike koja na unutarnjem planu utječe na nacionalni politički život, a na vanjskopolitičkom determinira njezin odnos prema Republici Hrvatskoj. U radu se polazi od hipoteze da Talijanska Republika, glede poslijeratne sudbine istočnog Jadrana, u zadnjih četvrt stoljeća, u institucionalnoj i javnoj sferi konstituira politiku povijesti koja u bitnom konvergira s onim iz neposrednog poraća kada je politiku povijesti službene Italije obilježio politički mit o esulima kao simbolu “povijesne nepravde” koju su joj nanijeli saveznici odredivši nakon rata novu geopolitičku kartu Europe. ( iz uvoda Esuli, Šenol Selimović)

Knjiga je od iznimne važnosti : prvo, jer pokazuje kako promijenjene geopolitičke okolnosti utječu na politike povijesti nacionalnih država; drugo, jer pokazuje kako taj tip politike djeluje na unutarnju politiku i oblikovanje talijanskog nacionalnog identiteta; treće, jer pokazuje kakva je funkcija politike povijesti, vezane uz sjećanja na esule, u talijanskoj vanjskoj politici; četvrto, jer pokazuje kako takva politika može utjecati na odnose između Italije i Hrvatske. (iz recenzije prof.dr.sc. Tihomira Cipeka )

Ova knjiga predstavlja važan, relevantan i originalan doprinos suvremenoj politologiji, kao i kritičkoj i analitičkoj historiografiji – disciplinama koje jesu (ili bi barem trebale biti) zainteresirane za odnose između “tri i “: identiteta, interesa i ideja. (iz recenzije prof.dr.sc. Dejana Jovića)

Podaci

Nakladnik
Srednja Europa
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
302
Godina izdanja
2022
ISBN
9789538281679

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn