Slika drugoga i pismo o sebi: Sanja Lazanin

.

.

Slika drugoga i pismo o sebi

Grof Josip Rabatta (1661.-1731.) o Hrvatskoj i sebi
Cijena: 180,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

U knjizi je dana podrobna analiza života i djelovanja zapovijedajućeg generala u Vojnoj krajini grofa Josipa Rabatte. Autorica je minucioznom analizom prikazala kako je na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće jedan plemić podrijetlom iz Goričke grofovije, visoki časnik u habsburškoj službi, vidio tadašnju Hrvatsku, odnosno što se na temelju njegovih zapisa i dopisa može zaključiti o njemu samome.

"Moj je zadatak skromniji i usmjereniji: na temelju interpretacije izvora rasvijetliti utjecaj konkretne povijesne osobe u konkretnoj društvenoj ulozi - vojnog zapovjednika i upravitelja prostranog graničnog područja - na različite aspekte života u jednom dijelu hrvatskih zemalja na kraju epohe baroka. Budući da je utjecaj te osobe neminovno posredovan slikom koju je ona stvorila o Drugima - zajedno sa slikom o Sebi i vlastitoj ulozi — istraživanje je ujedno rekonstrukcija stereotipnih stavova o danom prostoru i njegovim stanovnicima."


O autorici

Sanja Lazanin, povjesničarka, znanstvena suradnica Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu; vanjska suradnica Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; članica uredništva časopisa Migracijske i etničke teme (glavna urednica 2009.-2012.). Bavi se etničkim i demografskim temama vezanim uz hrvatski prostor u ranome novom vijeku, stranim plemstvom u hrvatskim zemljama, vojnokrajiškim sustavom na prostoru današnje Hrvatske i njemačkom paleografijom.

Podaci

Nakladnik
Srednja Europa
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
276
Godina izdanja
2014
ISBN
978-953-7963-17-0

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn