Kolibrić knjiga - Sandro Veronesi | Knjižara Ljevak

.

.

-22%
Knjiga Kolibrić, Sandro Veronesi, naklada Ljevak

Kolibrić

- drugo izdanje -

Knjiga Kolibrić autora Sandra Veronesija i naklade Ljevak.

Cijena: 17,90 EUR
Cijena s popustom: 14,00 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 16,11 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 1.

„Kolibrića bi trebalo poslati u svemir izvanzemaljcima, da vide kakvi bijasmo, kakvi smo bili, kakvi smo željeli biti. Ovaj nas roman, pun slučajnosti i fatalnih i zloćudnih udaraca, poučava najtežoj lekciji, onoj o umiranju dok ostajemo živi.”

— Antonio D’Orrico, Corriere della Sera

Međunarodna senzacija prvoga reda iz pera virtuoza europske književnosti – dobitnica nagrade Strega – saga o firentinskoj obitelji od 60-ih godina 20. stoljeća naovamo koja minuciozno i vješto, vođena rukom svojega postmodernističkog autora, prikazuje sve facete ljudskoga života i iskustava koja se u njemu talože.

Marco Carrera je „kolibrić”, čovjek gotovo nadnaravne sposobnosti da očuva mirnoću usred kaosa u svijetu koji se neprestano mijenja. Iako mu je život bremenit emocionalnim skokovima – od gubitka sestre, preko brige za bolesne roditelje i odgoja unuke, do ljubavi prema ženi koja za njega ostaje cijeli život enigma – on nastavlja živjeti stoičkom mirnoćom u finoj međuigri sa životnom energijom…

Uzbudljivo i očaravajuće putovanje kroz vrijeme ispričano mnoštvom pripovjednih stilova, citata, poveznica i pastiša, Kolibrić govori o patnji, sreći, gubitku, ljubavi i nadi – o čovjeku koji utjelovljuje tiho junaštvo karakteristično za svakodnevni život nebrojenih običnih ljudi. Remek-djelo Sandra Veronesija – vrlo čitljivo, bogato raznoraznim uvidima i puno zanimljivih obrata – portret je ljudske egzistencije, životnih peripetija i nepredvidljivosti koje nas pokreću i naposljetku i određuju.

Po ovoj knjizi je snimljen i istoimeni hit film redateljice Francesce Archibugi koji je u rujnu ove godine počeo s prikazivanjem u hrvatskim kinima.

Iz medija:

„Ovaj roman ima sve što ga čini vrijednim čitanja i privlačnim… veličanstven je – dirljiv, bogat, predivan.”

— The Guardian

„Roman je već sad klasik.”

— Jhumpa Lahiri

„Kolibrić je majstorski napisan roman, briljantno zamišljen mozaik ljubavi i tragedije.”

— Ian McEwan

„Jedan od najboljih romana u posljednjih deset godina.”

— Vincenzo Mollica

„Velik roman, prožet životom i smrću, srećom i patnjom, nostalgijom i nadom u budućnost.”

— Vanity Fair

O autoru:

Sandro Veronesi, rođen u Firenci 1959. godine, talijanski je romanopisac, esejist i novinar. Nakon što je diplomirao arhitekturu na Sveučilištu u Firenci, odlučio se za spisateljsku karijeru. Objavio je svoju prvu knjigu u dobi od 25 godina, zbirku poezije (Il resto del cielo, 1984.) koja mu je ostala jedini pothvat u pisanju stihova. Ono što je uslijedilo uključuje devet romana, tri knjige eseja, jedan kazališni komad, brojne uvode u romane i esejske zbirke, intervjue, scenarije i televizijske programe.

Roman La forza del passato (2000.) osvojio je nagradu Viareggio i nagradu Campiello te poslužio kao predložak za istoimeni film. Njegov roman Tihi kaos preveden je na 20 jezika i osvojio je najprestižniju talijansku književnu nagradu Strega te nagrade Prix Femina i Prix Méditerranée te je ekraniziran u režiji Antonella Grimaldija. Roman Kolibrić također je osvojio nagradu Strega, čime je Veronesi postao tek drugi autor u povijesti kojem je uspjelo to priznanje osvojiti dva puta.

Iz knjige:

„Rimska četvrt Trieste, moglo bi se reći, središte je ove priče s mnogo drugih središta. Četvrt je to koja je oduvijek oscilirala između otmjenosti i dekadencije, luksuza i mediokritetstva, povlaštenosti i običnosti, i to neka zasad bude dovoljno: uzalud bi je bilo dalje opisivati jer bi taj opis na početku priče mogao ispasti dosadan, čak i kontraproduktivan. Uostalom, najbolji način da se opiše bilo koje mjesto jest pripovijedati o onom što se u njemu događa, a ovdje još malo pa će se dogoditi nešto važno.

Postavimo stvari ovako: jedna od stvari koje se događaju u ovoj priči s mnogo drugih priča događa se u četvrti Trieste, u Rimu, jednog jutra sredinom listopada 1999., na uglu Ulice Chiana i Ulice Reno, na prvom katu jedne od onih zgrada koje također sad nećemo opisivati, u kojima se već dogodilo tisuće drugih stvari. Samo što je ono što će se sad ondje dogoditi ključno i, moglo bi se reći, potencijalno pogubno za protagonista ove priče. Doktor Marco Carrera, kaže pločica na vratima njegove ambulante, specijalist oftalmologije – vratima koja ga još kratko vrijeme dijele od najkritičnijeg trenutka u životu koji se na nedostatak kritičnih trenutaka nije mogao požaliti.“

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
320
Godina izdanja
2023.
Dimenzije
13,8x21 cm
Prevoditelj
Ita Kovač
ISBN
9789533557373