.

.

Rječnici Kranjčevićevih pjesama: 1. knjiga - Bugarkinje

Cijena: 169,00 HRK
Količina

U hrvatskoj književnoj enciklopedistici ovo je treći rječnik nekog pisca. Primjenom metodologije uvedene u izradbi prvoga i drugoga rječnika ukupnoga pjesničkoga djela nekog pisca, sastavljena je duologija Rječnici Kranjčevićevih pjesama - Bugarkinje i Trzaji.

Osim što je bio najvažniji pjesnik hrvatskoga realizma, Kranjčević je ostavio neraskidivu sponu koja povezuje romantičarska ilirska budnička pjesnička nastojanja s povijesno pregnantno ciničnim i melankoličnim nacionalnim modernizmom Antuna Gustava Matoša.

Već u Bugarkinjama objavljenim u Senju 1885. autor daje naslutiti sjeme misli što će se vinuti od pojedinca, koji stoji skamenjen s punim poštovanjem pred narodnom tradicijom i nizom predaka, do svemira i Boga. Već se u Bugarkinjama nagovješćuje kretanje od fizičkoga i zemaljskoga do metafizičkoga i duhovnoga što će svoj vrhunac doživjeti tek u zrelijim djelima prepunim biblijske alegorije.

Rječnik Bugarkinja sadržava 2892 natuknice i važan je doprinos sastavljanju cjelokupna korpusa svih Kranjčevićevih pjesničkih djela i Kranjčevićeva rječnika.

Podaci

Nakladnik
Školska knjiga
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
316
Godina izdanja
2019
Dimenzije
13,5 x 20
ISBN
9789530609990