.

.

Sjedinjene Američke Države i globalno okruženje

Sjedinjene Američke Države i globalno okruženje

Cijena: 150,00 HRK
Cijena s popustom: 135,00 HRK
Količina

Pisati o sigurnosnoj politici Sjedinjenih Država i njenoj vanjskoj politici uvijek predstavlja svojevrsni izazov.
Knjiga kritički traga za nekim temeljnim povijesnim postavkama američke vanjske politike, ali i analizama procesa donošenja odluka te njihovim sudionicima. Temeljno pitanje koje postavljaju i sami Amerikanci, ali i dobronamjerni kritičari neminovno se odnosi na preispitivanje svrsishodnosti korištenja postojeće moći.
Sjedinjene Američke Države su jedina preostala super sila koja dominira našom planetom. Njezinu dominaciju u međunarodnim odnosima jedni priznaju, drugi respektiraju, a treći se nastoje barem malo približiti njenim vojnim i ukupnim nacionalnim potencijalima pa ju i ugroziti. Često puta kritizirana zbog načina unilateralnog korištenja svoje snage i moći, dio međunarodne zajednice ipak želi sa SAD-om imati prijateljske i savezničke odnose. U tome je i sadržana osnovna namjera ove knjige - potaknuti na razmišljanje o moći i snazi u međunarodnim odnosima, ali i njenoj opravdanosti i prolaznosti. Upravo u tome je polazište vlastitog uvjerenja daje kritički pristup ovom problemu neminovnost ako se želi realno sagledati svaki aspekt američke moći i njenih globalnih interesa.
Knjiga bi mogla biti zanimljiva stručnoj javnosti koju zanima američka vanjska i ukupna sigurnosna politika kao i studentima i postdiplomantima međunarodnih odnosa, ali i široj javnosti koja svakodnevno osjeća prednosti i nedostatke globalizacije te ukupnih procesa u međunarodnoj zajednici. Službovanje u Sjedinjenim Državama dalo mije izvanrednu priliku iz prve ruke pratiti procese, njihove glavne čimbenike, ali i posljedice na američko društvo i šire. Zahvalan sam kolegama u Pentagonu i State Departmentu na odličnoj profesionalnoj suradnji i prijateljskom odnosu.
.

Podaci

Nakladnik
Politička kultura
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
223
Godina izdanja
2009

Proizvod trenutno nema recenzija korisnika