Javni izbor

.

.

Javni izbor

Cijena: 399,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Knjigu Javni izbor autora Dennisa C. Muellera možemo definirati kao ekonomsko proučavanje netržišnog odlučivanja, ili jednostavno, kao primjenu ekonomije na političku znanost. Zbog toga se djelo nerijetko označava ekonomskom teorijom politike, premda se sam pristup razmatra i kao dio političke ekonomije. Iz tih je razloga ovo kapitalno djelo najbolji pregled doprinosa fomalnoj ekonomskoj i političkoj analizi.

Teorija javnog izbora u velikoj se mjeri zasniva na političkom individualizmu. Svi akteri u kolektivnom odlučivanju kao što je ponašanje birača, političkih stranaka, interesnih skupina mogu se razumjeti ako se pođe od pretpostavke da u svom djelovanju slijede isključivo pojedinačne interese. Metodologija javnog izbora preuzeta je iz ekonomije, prema kojoj je čovjek "egoistični, racionalni maksimizator korisnosti".

Knjiga Javni izbor podijeljena je na šest dijelova. Razrađuje temeljne pojmove, postupno prelazeći na složenije teoretske modele, a daje i mnoštvo deskriptivnih i detaljno razrađenih primjera. Analiziraju se pojmovi kao što su: podrijetlo države, kolektivna akcija, i alokativna efikasnost, kolektivna akcija i redistribucija, javni izbor u direktnoj demokraciji, uloga većine u pozitivnoj i normativnoj perspektivi, jednostavnije i složenije alternative pravilu većine, javni izbor u reprezentativnoj demokraciji, federalizam, dvostranačka kompeticija – determinističko i probabilističko glasovanje, višestranački sustavi, paradoks glasovanja, rent-seeking, aplikacija i testiranje, interesne skupine, kontribucije kampanjama i lobiranje, veličina vlade i ekonomske performanse, normativni javni izbor.

Podaci

Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
684
UDK
34
Godina izdanja
2008
ISBN
978-953-157-513-3