Ona je rekla - Jodi Kantor,Megan Twohey - Knjižara Ljevak

.

.

Ona je rekla - Afera Weinstein

Ona je rekla - Afera Weinstein

Kako smo objavljivanjem priče o seksualnom uznemiravanju rasplamsale pokret

Cijena: 129,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Knjiga o tome kako su novinarke New York Timesa razotkrile da je slavni holivudski producent Harvey Weinstein opasni, bolesni, serijski silovatelj, te ga poslale u zatvor.

„Harveyja Weinsteina počele smo istraživati za članak u New York Timesu 2017. godine, u vrijeme kada se žene prečesto nekažnjeno seksualno uznemiravalo. Znanstvenice i konobarice, navijačice, direktorice i radnice u tvornicama morale su s osmijehom trpjeti pipanja, odmjeravanja i neželjena udvaranja žele li dobiti napojnicu, plaću ili povišicu. Seksualno uznemiravanje bilo je nezakonito – ali ipak sasvim uobičajeno. Žene koje su progovorile često su dobivale otkaz ili bile oklevetane.

Nakon što smo 5. listopada 2017. godine objavile priču o Weinsteinovim seksualnim uznemiravanjima i zlostavljanjima, zapanjeno smo gledale poplavu događaja koji su uslijedili. Milijuni žena iz cijelog svijeta ispričali su kako su bile zlostavljane. Veliki je broj muškaraca odjednom morao odgovarati zbog svojeg predatorskog ponašanja, nikada prije nije toliko njih bilo pozvano na odgovornost. Novinarstvo je pomoglo da se promijeni ustaljena praksa. Naš je rad bio samo dio uzroka te promjene, koja se spremala godinama, zahvaljujući naporima feministica iz prvih redova i pravnica, aktivistica koje su osnovale pokret #MeToo.

Ovo je također priča i o istraživačkom novinarstvu, koja počinje s prvim nesigurnim danima našeg izvještavanja, kada smo znale vrlo malo, a gotovo nitko nije želio razgovarati s nama. Opisujemo kako smo izvlačile tajne, otkrivale podatke i slijedile istinu o moćnom čovjeku. Također, prvi put opisujemo završni razgovor s Weinsteinom – njegovu konačnu riječ – u uredima New York Timesa, neposredno prije objavljivanja, kada je shvatio da je stjeran u kut.“

Jodi Kantor i Megan Twohey

Podaci

Nakladnik
Profil
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
312
Godina izdanja
2020
Dimenzije
15 x 23
Prevoditelj
Dražen Čulić
ISBN
978-953-3137-667