.

.

Zemlja Ulro

Cijena: 159,00 HRK
Količina

“Urizen, Razum, pao je zbog oholosti i odvojio se od Tharmasa, Luvah, Urthone, tj. svojstveni su mu bestjelesnost i pomanjkanje osjećaja te, što je najvažnije, nedostupan mu je izvor svih počinjanja Uobrazilje, podsvijest. Urizen je dakle snabdjeven osobinama koje se odvajkada pripisuju Sotoni. Samoća i bezosjećajnost; snaga uma i jednostrana sposobnost služenja apstrakcijom; zdvojnost i ljubomora prema biću sposobnome sjediniti četiri zavađena počela, ili čovjeku. To je posve isto takav zloduh, kakvome kod Mickiewicza služe “mudraci”, oni koji su ispili “kalež oholosti” na pogrebu Boga.

Odista, Swedenborg nije bezrazložno doznao tijekom svojih onostranih putovanja kako se posljednji sud zbio 1757. Ništa zato što smrtnici koji su hodali zemljom nisu o tome ništa znali. Blake je posljednji sud shvaćao kao objavljenje laži koja mora ostvariti svoju puninu prije nego bude razotkrivena, i sebi je, rođenome te iste godine, dodijelio misiju prilagođenu trenutku: bio je vitez koji je svojim perom, crnilom i kistom zadao smrtni udarac zmaju. Punina laži u njegovo je vrijeme počivala u tome da su Urizena slavili kao istinskoga Boga – i kršćanske Crkve i filozofi koji su, lišivši se Isusa, sačuvali Stvoritelja kao Velikoga urara.”

Na ovome mjestu razotkrivam svoju skrivenu namjeru pri pisanju ove knjige. U određenom je smislu ona trebala biti nastavak Zasužnjenoga uma. Dvije pojave neraskidivo povezane s dvadesetim stoljećem, komunizam i nacionalsocijalizam, nastali su iz duha devetnaestostoljetne znanosti, izopačene i preobražene u pseudoevanđelje za široke mase. Zemlja Ulro kao mjesto boravka malobrojnih izabranih umova oko, recimo, 1800. godine, pokazala je svoje zloguke posljedice, omogućivši svima pristup “svjetonazoru” – čuveno očitovanje čega predstavljaju vrludanja ruske inteligencije u Bjesovima i drugim djelima Dostojevskoga. Ako sam se u Zasužnjenome umu bavio posljedicama, onda je moja nakana u Zemlji Ulro bila vratiti se uzrocima. Kako bih prokleo znanost? Ne, nikako. Kao što nam ni onečišćenje prirodnoga okoliša ne daje za pravo da anatemiziramo tehniku.

Podaci

Nakladnik
Jesenski i Turk
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
278
Godina izdanja
2019
Dimenzije
15 x 23
Prevoditelj
Adrian Cvitanović
ISBN
9789532228991