.

.

Izvanredno stanje: Putovanje u uznemireni svijet

Izvanredno stanje: Putovanje u uznemireni svijet

Cijena: 129,00 HRK
Cijena s popustom: 103,20 HRK
Količina

„Intenzivno. Slikovito. Emotivno. Osobno.“

Westdeutsche Allgemeine Zeitung  

„Jedan od najobzirnijih intelektualnih glasova u Njemačkoj danas.“

The New York Review of Books  

Nova knjiga Navida Kermanija "Izvanredno stanje" politički je putopis vrlo nijansiranog i poetičnog stila, koji nas odvodi na put po obodu kriznoga pojasa islamskog svijeta: od Kašmira, Pakistana, Afganistana, preko arapskog svijeta, pa sve do naših europskih granica i obala, s kojih nam se problemi svjetske politike čine dalekima, a nesretne ljudske sudbine nestvarnima. Ozbiljna i detaljna, reporterski živa, ali i obzirna i filozofična, gotovo osobna, ova hvaljena proza višedimenzionalno i mijenjajući perspektive izvještava o NATO-ovu ratu u Afganistanu, drugom licu globalizacije u Indiji, Sirijskom ratu, sukobima šijita i Kurda s tzv. Islamskom Državom u Iraku, palestinskim izbjeglicama... Kermani je jedini izvjestitelj sa zapada koji je prisustvovao gušenju masovnih prosvjeda u Teheranu, a putovao je i sa sufijima u Pakistanu, razgovarao s ajatolahom Sistanijem u Najafu i svjedočio razmjerima izbjegličke katastrofe na Mediteranu.

Njegovo Putovanje u uznemireni svijet svima je prikladan podsjetnik na to da ne postoji jedan islam, jedan skup islamskih uvjerenja i vjerovanja, kao što ne postoji jedno zapadno vjerovanje.  

„Ako želite vidjeti svakodnevni život ljudi u kriznim zonama Bliskoga istoka – život koji ne dopire do medija – trebali biste pročitati Kermanijevo obazrivo izvještavanje. Izvještavanje koje nećete tako skoro zaboraviti.“

Deutschland-Radio

„Nakon što pročitate ovu knjigu, odložit ćete je sretni što ste istovremeno bili dirnuti i poučeni.“

Neue Zürcher Zeitung am Sonntag  

O autoru:  

Navid Kermani (1967., Siegen, SR Njemačka) njemački je pisac, publicist i doktor orijentalnih znanosti iranskog podrijetla. Studirao je filozofiju, orijentalistiku i dramu u Kölnu, Kairu i Bonnu. Doktorirao je s temom Bog je prekrasan: Estetsko iskustvo Kurana, koju je potom objavio u engleskom prijevodu. Bio je suradnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga. Redovno objavljuje članke, književne kritike i putopisne tekstove u njemačkoj periodici (Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, Neue Zürcher Zeitung, Der Spiegel). Autor je nekoliko romana i esejističkih knjiga o islamu, Bliskom istoku i kršćansko-muslimanskom dijalogu. U predgovoru svoje knjige Između Kurana i Kafke: Zapadno-istočna istraživanja ističe da su njegov svjetonazor oblikovali utjecaji iz djetinjstva i život u njemačkom društvu. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za svoj književni i akademski rad.

Nagrade: Kulturna nagrada Savezne države Hessen (2009.), Buben-Rosenzweigova medalja (2011.), Nagrada Kleist (2012.), Nagrada za javni nastup Ciceron (2012.), Nagrada Joseph Breitbach (2014.), članstvo u Akademiji znanosti, humanistike i umjetnosti Nordrhein-Westfalena (2015.), Nagrada za mir Udruženja njemačkih knjižara (2015.), finalist Nagrade za književnost Jan Michalski za knjigu Između Kurana i Kafke: Zapadno-istočna istraživanja (2015.).

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Posebna izdanja
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
293
UDK
821.112.2-992=163.42 821.112.2-94=163.42
Godina izdanja
2019.
Dimenzije
15 x 23,2
Prevoditelj
Ana Nemec
ISBN
978-953-355-278-1