.

.

Teatrološki ogledi

Teatrološki ogledi

Cijena: 147,00 HRK
Cijena s popustom: 132,30 HRK
Količina

Teatrološki ogledi književnoga povjesničara i kritičara Ivana J. Boškovića sadrži deset ogleda od kojih je većina posvećena istraživanju i raščlambi zbivanja u splitskome kazališnom životu od gradnje splitskog HNK 1893. godine do naših dana. Ivan Bošković dodao je još dva ogleda o dramskome radu manje poznate književnice Vere Škurle Ilijić te ogled o tri drame nadahnute životom i djelom Antuna Gustava Matoša.

Boškovićeva knjiga novim usredotočenjem na igrana djela, pisce, i kritičke prikaze predstava otvara prostor povijesnih kazališnih razdoblja splitskog glumišta.

U središtu Boškovićeva zanimanja svih ovih kazališnih splitskih razdoblja dramsko je pismo splitske scene. On sociološki opservira stvarnost vremena prikazbe, a iz toga otkriva i tendenciozno-političke namjere autora, odnosno njegov angažman u stvarnosti. Tako zalazi i u problem uporabe kazališta u dnevno-političke svrhe. Do svojih zaključaka autor dolazi: citiranjem, razmatranjem i uspoređivanjem više kritičkih napisa o djelu i izvedbama. Boškovićevi komentari otkrivaju političku tendenciju pisca kritika, njegovo zalaganje za određenu opciju te dominantno zanimanje za izvedbe i naslove hrvatske dramatike.

Suočeni s time da je pismohrana naših splitskih kazališta loše vođena te da je i zanemarivano njezino čuvanje, mnogi će podaci o djelatnosti splitskoga glumišta biti vidljivi tek iz Boškovićeve knjige. 

Podaci

Nakladnik
Hrvatska sveučilišna naklada
Uvez
Meki uvez
Broj stranica
185
Godina izdanja
2016
ISBN
9789531693196

Proizvod trenutno nema recenzija korisnika