.

.

Arhitektura u Hrvatskoj

Arhitektura u Hrvatskoj 1945-1985

Cijena: 250,00 HRK
Količina

Potaknuti stalnim i velikim interesom struke za ovim vrijednim izdanjem, nakladnička kuća UPI2M BOOKS u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata objavila je reizdanje knjige Arhitektura u Hrvatskoj 1945-1985. Popularna “ljubičasta” Arhitektura kroz obrade važnih tema i cjelovite prikaze ondašnje valorizirane produkcije, donosi sustavni pregled arhitektonskog djelovanja u Hrvatskoj nakon drugog svjetskog rata. Knjiga sadrži prikaze preko stotinu arhitektonskih djela hrvatskih arhitekata nastalih u razdoblju između 1945. i 1985. koja su, nadovezujući se na bogatu povijesnu gradbenu baštinu, stvorila prostorno vizualni identitet suvremene Hrvatske.
Težnja autora bila je stvoriti uvjerljivo, autentično i informativno kataloško djelo koje će govoriti prvenstveno samo o sebi, o tijeku arhitekture kao svom osnovnom sadržaju. Njihovo sustavno i kritičko izlaganje rezultata rada itekako je utjecalo na podizanje razine stručne svijesti i samopotvrde, a time i na objektivniju detekciju situacije u kojoj se postojeći arhitektonski opus manifestirao. Stoga su poznavanje razvoja i rezultata ključnih kretanja i tipologija te dragocjeni kriteriji i sudovi tadašnjih arhitekata, od neprocjenjivog značaja za profiliranje i razumijevanje suvremenih arhitektonskih zbivanja.
Knjiga je neprocijenjiv doprinos struci i nezaobilazna stavka u edukaciji. U današnje vrijeme nove tehnologije, u kojem sva dostupna produkcija egzistira u stalnom umnožavanju, takva temeljita prezentacija i razumijevanje glavnih faktora arhitektonskog standarda u Hrvatskoj, čine gotovo neophodno polazište u traganju za odgovorom na pitanja tko smo i u kom smjeru idemo danas.
Sadržaj: Andre Mohorovičić / Tradicija povijesnog razvoja arhitekture na području Hrvatske; Tomislav Premerl / Tragovi moderne u poslijeratnoj arhitekturi Hrvatske; Neven Mikac / Prema „novoj figuraciji” u hrvatskoj arhitekturi
Boris Magaš / Saznanja i mogućnosti teoretske misli; Tomislav Odak / Hrvatska arhitektonska alternativa 1945-1985.; Arhitektura u Hrvatskoj 1945-1985.; Neven Šegvić / Stanje stvari, jedno viđenje, 1945-1985.; biografski podaci
 

Podaci

Nakladnik
UPI-2M plus
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
301
Godina izdanja
2013
Dimenzije
23 x 31
ISBN
9789537703059

Proizvod trenutno nema recenzija korisnika