Povijest grada Zagreba

.

.

Povijest grada Zagreba

Od prethistorije do 1918.

Cijena: 180,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

"Povijest grada Zagreba" u dvije knjige prvo je historiografsko djelo koje zagrebačku povijest obuhvaća u njenoj potpunosti, od prethistorije kad na tom području niču prva naselja, pa sve do početaka 21. stoljeća. Prva knjiga prati nastajanje i razvoj grada od početaka do kraja Prvoga svjetskog rata 1918. godine. 

Druga je knjiga (izlazi u ožujku 2013.) posvećena novijoj zagrebačkoj povijesti, od 1918. do suvremenih događaja i sadašnjega stanja.

Devet nastavnica i nastavnika Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedan znanstveni savjetnik Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu i jedan viši znanstveni suradnik zagrebačkog Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža” autori su ovog kapitalnog djela. U svojim znanstveno fundiranim i zanimljivo pisanim tekstovima oni kontinuirano prate društvene i političke događaje i promjene u gradu Zagrebu, konstituciju i djelovanje gradske uprave, urbanistički i komunalni razvoj, stanje zdravstva, prosvjete i kulture, kao i nevolje koje su dugo pogađale grad (epidemije, požari, potresi), a posebnu pažnju posvećuju prikazima svakodnevnog života.

Prva knjiga popraćena je sa 320 ilustracija i dokumenata koje prate i obogaćuju sadržaj. Posebno su istaknute 34 tematske cjeline koje popularno obrađuju zanimljive događaje, utjecajne ličnosti i najvažnije urbanističke i građevinarske pothvate.

Razdoblje kojim se bavi prva knjiga ove Povijesti grada Zagreba najvećim je dijelom priča o dva susjedna i nevelika brijega na kojima su u ranom srednjem vijeku izrasla dva odvojena mala naselja – Kaptol i Gradec (Grič). Osam stoljeća živjeli su pod dominacijom istih kraljeva i careva, najdulje ugarsko-hrvatskih i habsburških, ali pod odvojenim lokalnim samoupravama. Zbog toga su između dva brijega dugo trajale napetosti, koje su ponekad prerastale u neposredne sukobe i krvave obračune, s dugotrajnim štetama za obje strane. 

Tek kad su oba naselja sa svojih obronaka počela silaziti u ravnicu prema Savi životne su potrebe nalagale sporazumijevanje i suradnju i polako se formirao jedan grad, pa je ban Jelačić 1850. naredio spajanje razdvojenih gradskih vlasti pod zajedničku upravu. Time su postavljeni temelji modernizaciji i europeizaciji Zagreba, koja je ostvarena tek u 20. i nastavlja se u 21. stoljeću, kojim je razdobljima posvećena druga knjiga ove "Povijesti grada Zagreba".

Podaci

Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
460
Godina izdanja
2012
Dimenzije
21,5 X 29
ISBN
9789533250205