Botanički važna područja Hrvatske

.

.

Botanički važna područja Hrvatske

Botanički važna područja Hrvatske

Cijena: 449,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Botanički važno područje Hrvatske prema definiciji je „... prirodni ili polu-prirodni lokalitet koji pokazuje izvanredno botaničko bogatstvo i/ili sadržava izniman sastav rijetkih, ugroženih i/ili endemičnih svojta i/ili vegetacije visokog botaničkog značenja".

Botanički važna područja Hrvatske pokazuju iznimno botaničko bogatstvo, osobit sastav vrsta i staništa. Vrijednost im prelazi državne granice jer takva područja uključuju međunarodni interes da se pronađu i uspješno zaštite. Na njihovo očuvanje obvezuju međunarodne konvencije, nerijetko domaće zakonodavstvo, a to je i moralna obveza svakoga svjesnog pojedinca, dionika prostora, osobito onih koji donose utjecajne mjere i odluke.

U Hrvatskoj je ustanovljeno 94 botanički važnih područja, s ukupnom površinom od 9543 km2, što pokriva 16, 86% ukupnoga kopnenog državnog teritorija, i sva su obrađena u ovoj knjizi. Najmanje područje obuhvaća svega 0, 022 km2 (Jabuka), a najveće čak 2067 km2 (Velebit), dok 73% IPA zauzima površine do 100 km2. Ukupnim brojem IPA kao i njihovom ukupnom površinom najbogatije su Ličko-senjska, Primorsko-goranska, Dubrovačko-neretvanska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija.

Botanički važna područja Hrvatske, izložena u ovoj iznimnoj knjizi, zapravo su nastavak nastojanja hrvatske botaničke zajednice da pruži konkretan, stručno-znanstveno utemeljen prilog zaštiti bioraznolikosti u nas.

Naime na temelju dostupnih i novoprikupljenih podataka, primjenom jasnih kriterija i ponovljivom metodologijom, određena su područja iznimne biološke i botaničke vrijednosti.

Urednici i autori žele da ta područja dobiju poseban tretman u svrhu očuvanja, bez obzira na to jesu li u već zaštićenim područjima i otprije dobro poznata ili su na drugim lokacijama, pa će njihovo uvrštenje možda iznenaditi žitelje i druge dionike tih prostora.

Ovaj rad kumulira brojne podatke prikupljane u dugom razdoblju, no njegova je kakvoća istodobno i odraz stanja u biologiji i botanici te drugih ograničavajućih čimbenika. S jedne strane tu su sjajni rezultati djelomičnih inventarizacija bioraznolikosti, provedeni u posljednjem desetljeću, rada na kartiranju staništa u Hrvatskoj, mnogih radnja provedenih u zaštiti, kad su brojni nacionalni i internacionalni projekti znatno upotpunili naše spoznaje.

(Iz predgovora)

Podaci

Nakladnik
Školska knjiga
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
529
Godina izdanja
2010
ISBN
978-953-0-61925-8