Teorija brojeva

.

.

Teorija brojeva

Cijena: 190,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Teorija brojeva u koju čitatelja uvodi ovaj udžbenik je jedna od najstarijih i središnjih grana matematike. To je ujedno najproučavanija grana matematike iz koje su proizašli mnogi najpoznatiji matematički problemi i rezultati kao što je posljednji Fermatov teorem. Zbog toga je ona neizostavan predmet na gotovo svim sveučilišnim programima iz matematike.

Djelo je u skladu sa znanstvenim i stručnim spoznajama: precizno, jasno i pregledno (i sadržajno i jezično) govori o velikom broju (klasičnih i modernih) tema iz teorije brojeva. Autor se koristio odgovarajućom literaturom – popis literature sadrži 277 referenci. Terminologija je uskađena s postojećom praksom. Budući da je riječ o udžbeniku, nije riječ o izvornom djelu (teme se protežu od antike do današnjih dana), ali je odabir tema kao i način na koji su one obrađene originalan.

Pored toga daje ozbiljan i detaljan prikaz rezultata iz teorije brojeva (diofantske aproksimacije, eliptičke krivulje) koji su važni za primjene u kriptografiji, što je izdvaja iz većine postojećih udžbenika iz teorije brojeva. Originalnost knjige se ogleda i u izboru nekoliko specijalnih tema kojima se autor bavi, a koje do sada nisu sustavno obrađene u knjigama. To se posebno odnosi na temu diofantskih m-torki i njihove veze s eliptičkim krivuljama, što je tema na kojoj aktivno radi veći broj međunarodnih znanstvenika. O tome svjedoči i popis od trenutno 442 naslova na popisu relevantne literature iz tog područja.

Podaci

Nakladnik
Školska knjiga
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
612
Godina izdanja
2019
Dimenzije
17 x 24
ISBN
9789530308947