Iz Praga protiv Tita;Ondřej Vojtěchovský

.

.

Iz Praga protiv Tita

jugoslavenska informbiroovska emigracija u Čehoslovačkoj

Cijena: 249,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Češki povjesničar Ondřej Vojtěchovský, profesor Karlova sveučilišta u Pragu, napisao je opsežnu knjigu o sudbini jugoslavenskih građana koji su se nakon sukoba između Staljina i Tita zatekli u Čehoslovačkoj i okrenuli se protiv svoje partije i države, duboko vjerujući Staljinu i njegovu vodstvu u međunarodnom radničkom pokretu.
Vojtěchovský je detaljno istražio i opisao složenu i raznoliku problematiku grupe jugoslavenskih pobornika Informbiroa u Čehoslovačkoj, napose u Pragu. Oko stotinu i pedeset jugoslavenskih komunista, među kojima su Anton Rupnik, Josip Milunić i Teodor Balk, prvih je nekoliko godina izgnanstva u Pragu maštalo o tome da će se vratiti u Jugoslaviju i preuzeti vlast u zemlji. No od druge polovice pedesetih sve je bilo posve jasno – oni su postali politički emigranti suočeni s dilemom da li se vratiti kući (i potom snositi posljedice protivljenja jugoslavenskom režimu) ili se nastaniti zauvijek u inozemstvu te nastaviti svoje daljnje političko djelovanje.
Autor je proučio brojne čehoslovačke i jugoslavenske arhivske dokumente i obuhvatio ne samo aktivnost emigracije, već i različite strane života stranaca u komunističkoj Čehoslovačkoj. Također je pokazao koliko su jugoslavenski politički (informbiroovski) emigranti sudjelovali u javnom životu Čehoslovačke i, kasnije, Češke.

Podaci

Nakladnik
Srednja Europa
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
729
Godina izdanja
2016
ISBN
9789537963415