Pucanj u Kennedyja: Bill O Reilly,Martin Dugard

.

.

Pucanj u Kennedyja

Pucanj u Kennedyja

Životna priča i dramatična smrt voljenog predsjednika
Cijena: 129,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Prije pola stoljeća, 22. studenog 1963. godine, zbio se jedan od najdramatičnijih pojedinačnih događaja u povijesti SAD-a. U teksaškom gradu Dallasu, dok se vozio u koloni gradskim ulicama, tog je dana iz snajpera ubijen američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy. Događaj je šokirao američku i svjetsku javnost. Nekoliko sati, dok se nisu razjasnile osnovne okolnosti događaja, javnost je čak bila u strahu da će doći do svjetskog rata. Događaj je promijenio cjelokupnu političku i duhovnu klimu SAD-a, a poslije se, zbog niza tajanstvenih okolnosti, pretvorio u jedan od najvećih političko-zavjereničkih misterija u sveukupnoj američkoj, pa i svjetskoj povijesti.

John Kennedy bio je sa 43 godine najmlađi čovjek koji je u moderno doba ušao u Bijelu kuću, predstavljao je jednu novu liberalno usmjerenu američku generaciju, koja je davala nadu da će nakon sivih poslijeratnih godina Amerika ući u novo razdoblje transformacije. U manje od tri godine, koliko je bio u Bijeloj kući, Kennedy je u drukčijoj društvenoj i kulturnoj atmosferi počeo mijenjati zemlju, posebno u sferi ljudskih prava, građanskih sloboda. Taj njegov napor prekinut je pucnjima u Dallasu, ali onaj značajni pomak koji je napravio i u tom kratkom razdoblju postao je ne samo temelj za stvaranje legende o onome što je on mogao napraviti nego i baza za veliku revoluciju masovne kulture koja je šezdesetih godina zahvatila zapadni svijet, posebno mlade ljude. Taj mit stvoren oko Kennedyja idanas je izuzetno jak, a ima veliko političko značenje jer mnogi suvremeni američki političari djeluju i dalje na američkoj političkoj sceni na Kennedyjevu političkom programu.

     Ova se knjiga, međutim, ne bavi toliko politikom, nego novim generacijama otkriva tko je bio John Kennedy, kakav je čovjek bio, zašto je bio tako uspješan predsjednik, zašto je fascinirao američku javnost te kakve je sve osobne drame proživljavao. Opisuje i njemu bliske osobe: gracioznu suprugu Jacqueline, utjecajnog brata Bobbyja, ostale članove njegove mnogobrojne obitelji. Opisuje i druge slavne ličnosti koje su imale ulogu u njegovu životu, na primjer glumicu Marilyn Monroe, koja mu je bila ljubavnica, i pjevača Franka Sinatru, preko kojeg je održavao vezu s mafijom. Knjiga objašnjava i tko je bio njegov ubojica Lee Harvey Oswald i detaljno opisuje dramatičan tijek atentata koji je uzdrmao Ameriku i svijet te drame koja se odvijala nakon pucnjeva u Dallasu.

      Autori Bill O'Reilly i Martin Dugard vjeruju da se Kennedyjeva ličnost može najbolje prikazati opisom ključnih epizoda iz njegova života, pa se u ovoj knjizi govori o njegovu bogataškom djetinjstvu, njegovu herojstvu tijekom Drugog svjetskog rata, njegovu nezasitnom libidu i neugodnoj bolesti, teškim odlukama koje je morao donositi kao predsjednik, posebno kada se 1962. godine oko Kube sučelio sa sovjetskim vođom Nikitom Hruščovom, što je umalo dovelo do nuklearnog rata. Detaljno je opisan 22. studeni 1963. godine u Dallasu, kada je Kennedy ubijen, a njegov ubojica Lee Harvey Oswald nekoliko sati poslije uhvaćen. Opisani su i sljedeći dani, Kennedyjev veličanstveni pogreb i tajanstveno ubojstvo njegova ubojice Leeja Harveyja Oswalda u policijskoj stanici u Dallasu.

      John Fitzgerald Kennedy rodio se 29. svibnja 1917. godine u Bostonu, završio je studij međunarodnih odnosa na sveučilištu Harvard, služio za Drugog svjetskog rata na Pacifiku u mornarici, ušao u američki Kongres 1947. godine, prvo u Predstavnički dom te 1952. godine u Senat. Za 35. predsjednika SAD-a izabran je na predsjedničkim izborima 8. studenog 1960. godine pobijedivši tadašnjeg potpredsjednika, budućeg predsjednika Richarda Nixona.

      Autori su ove knjige Bill O'Reilly i Martin Dugard. Bill O'Reilly je jedan od najpoznatijih američkih televizijskih voditelja, zvijezda američke TV-mreže "Fox News" te autor nekoliko knjiga. U posljednje doba piše knjige o dramatičnim povijesnim ubojstvima, pa je 2011. godine veliki uspjeh postigla njegova knjiga o ubojstvu američkog predsjednika Abrahama Lincolna, a sada priprema knjigu o ubojstvu Isusa Krista. Martin Dugard, koji na ovim knjigama surađuje s O'Reillyjem, autor je nekoliko povijesnih knjiga, a posebno su bile zapažene one o velikim istraživačima Jamesu Cooku, Kristoforu Kolumbu i Davidu Livingstoneu.

   

Podaci

Nakladnik
Profil
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
308
Godina izdanja
2013
Dimenzije
15 x 23
ISBN
9789533132228