Povijest Hrvatske i južnoslavenskih naroda od 395. do 1992.

.

.

Povijest Hrvatske i južnoslavenskih naroda od 395. do 1992.

Cijena: 260,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Rat koji su Srbi, počevši od 1991., pokrenuli protiv Slovenije i Hrvatske, a zatim i protiv Bosne i Hercegovine, moglo se predvidjeti još 1990. ili čak 1987. godine. On ima korijene u dugoj i nemirnoj povijesti Jugoslavije i Balkana, područja preko kojega prolaze nemirne granice između Istoka i Zapada, između katoličanstva i pravoslavlja, područja kojim su tijekom povijesti naizmjenično vladala razna carstva i koje je bilo pod utjecajem raznih europskih sila.

Taj barbarski rat, koji je svijetu poznat po nekoliko gradova-mučenika - Vukovaru, Dubrovniku, Sarajevu... - svojim je krvavim pipcima dosegnuo i najmanja sela te prouzročio egzodus više od dva milijuna Hrvata i Bošnjaka.

Druga Jugoslavija, ona Titova, prestala je postojati 25. lipnja 1991. godine, a neki su je neprestano nastojali oživjeti iz „kliničke smrti". Mnoge europske zemlje, SAD i UN svojim su diplomatskim potezima taj rat učinili znatno težim i time postali sudionici u agresiji Srbije i JNA na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. I prva i druga Jugoslavija stvorene su odlukom velikih sila od nacija koje postoje od sedmoga stoljeća. Zato su obje bile osuđene na propast i obje su se raspale u krvi.

Knjigu se može preporučiti svim Hrvatima i ljubiteljima povijesti. Nažalost, ni danas se ne može reći da Hrvati dovoljno poznaju svoju povijest, a još manje povijest ostalih naroda i carstava koja su vladala na području jugoistočne Europe tijekom petnaest stoljeća.

Ova je knjiga prava mala povijesna enciklopedija - u samo jednoj knjizi i u njoj sadržanim zemljovidima čitatelj može naći sažeto tisuću i petsto godina povijesti života hrvatskoga naroda i drugih južnoslavenskih naroda.

Podaci

Nakladnik
Detecta
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
580
UDK
94(497.5)"0395/1992"
Godina izdanja
2008
Dimenzije
16,00 x 23,00
ISBN
978-953-7476-11-3