Promašene države

.

.

Promašene države

Promašene države

Zloporaba vlasti i napad na demokraciju
Cijena: 129,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Sjedinjene Američke Države učestalo nameću pravo vojnog interveniranja protiv „promašenih“ država diljem svijeta. U knjizi koju smo s nestrpljenjem očekivali i koja predstavlja nastavak svjetskog bestselera Hegemonija ili opstanak, Noam Chomsky okreće priču i otkriva da Sjedinjene Države dijele brojna zajednička obilježja s ostalim promašenim državama – upravo zbog toga, Sjedinjene Države predstavljaju veliku prijetnju za Amerikance i čitav svijet.

Promašene države, piše Chomsky, nisu sposobne ili voljne „zaštititi svoje građane od nasilja ili potpunog uništenja“ te „smatraju kako su same izvan dosega domaćeg i međunarodnog prava“. Razmatrajući recentna zbivanja u vanjskoj i unutrašnjoj politici Sjedinjenih Država, Chomsky otkriva planove Washingtona za dodatnu militarizaciju planeta, čime se uvelike uvećava opasnost od nuklearnog rata; razmatra opasne posljedice okupacije Iraka, govori o nasilnim smjenama režima i terorizmu te propituje izborni sustav Sjedinjenih Država koji je sačinjen s ciljem uklanjanja izvornih političkih alternativa i sprečavanja istinske demokracije.

Snažna, promišljena i iscrpno dokumentirana, knjiga Promašene države nudi opsežno razmatranje globalne supersile koja je davno prisvojila pravo na preoblikovanje drugih nacija. Sustavno razlažući sliku Sjedinjenih Država kao svjetskog uzora demokracije, Promašene države zasigurno su najkoncentriranije – i najvažnije – kritičko djelo Noama Chomskog.

NOAM CHOMSKY autor je brojnih političkih bestselera, od djela Američka moć i novi mandarini iz 1960-ih do knjiga Hegemonija ili opstanak i Imperijalne težnje iz 2005. Kao profesor filozofije i lingvistike, predaje na Sveučilištu Massachusetts Institute of Technology, a živi u predgrađu Bostona, Massachusetts.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Bookmarker
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
335
Godina izdanja
2008
Dimenzije
14 x 21
Prevoditelj
Višeslav Kirinić
ISBN
978-953-178-846-5

„Chomsky je globalni fenomen... možda i najčitaniji kritičar američke vanjske politike u svijetu.“
- The New York Times Book Review

„Chomsky je globalni fenomen... možda i najčitaniji kritičar američke vanjske politike u svijetu.“
- The New York Times Book Review