Sustavi moći

.

.

Sustavi moći

Sustavi moći

Razgovori o globalnim demokratskim pobunama i novim izazovima pred američkim imperijem
Cijena: 99,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

U ovoj novoj zbirci razgovora, vođenih u razdoblju od 2010. do 2012. godine, Noam Chomsky propituje najneposrednije i najvažnije teme: budućnost demokracije u arapskome svijetu, financijsku krizu u Europi, raspad tradicionalnih političkih institucija u Americi i uspon pokreta Occupy. Kao i uvijek, Chomsky ideje iznosi slikovito i pristupačno, beskompromisno principijelno i uz spoznaje koje pojašnjavaju puno toga.

                Poznati svjetski aktivist i lingvist govori u Sustavima moći i o biološkom usvajanju jezika, o važnosti čitanja i literaturi koja je utjecala na njegovu osobnu i političku misao, o značenju javnoga školstva itd.

Najnovija knjiga nastala je u davno utemeljenoj uspješnoj suradnji, u odnosu punom povjerenja pa tako i ova zbirka razgovora ponovno pokazuje da je upravo David Barsamian najangažiraniji sugovornik Noamu Chomskome. Razmišljanja ponuđena u Sustavima moći nadahnut će nov naraštaj čitalaca, kao i dugogodišnje poklonike Noama Chomskog koji žude za njegovim najnovijim stavovima o svjetskim krizama s kojima se danas suočavamo. Ovi razgovori potvrđuju da je Chomsky izvor bez premca za sve koji nastoje shvatiti naš današnji svijet.

 

 

"Chomsky je globalni fenomen... možda i najčitaniji autoritet na području vanjske politike na svijetu."

Samantha Power, The New York Times Book Review

 

 

"Razgovor s Noamom Chomskim o aktualnim događajima zacijelo je jedno od onih iskustava koja najviše prosvjetljuju. Ali što ako vam u svakom trenutku na pamet ne padaju najbolja pitanja? Nema problema: David Barsamian u razgovorima s Chomskim dosljedno postavlja pronicljiva i provokativna pitanja. I ako dobro znate Chomskog, on će vas ipak uspjeti iznenaditi."

Political Affairs

 

 

CHOMSKY GOVORI O BUDUĆNOSTI DEMOKRACIJE U ARAPSKOM SVIJETU, FINANIJSKOJ KRIZI U EUROPI, JAVNOM ŠKOLSTVU, RASPADU TRADICIONALNIH POLITIČKIH INSTITUCIJA U AMERICI I O USPONU POKRETA OCCUPY.

 

 

Pokret Occupy uspio je doprijeti do osjećaja, stavova i shvaćanja koji su dotada bili latentni, skriveni neposredno pod površinom. Oni su to izvukli na površinu. I sve je odjednom eksplodiralo. Vrlo je zanimljiva činjenica da je, ako pogledate medije posvećene financijama, The Financial Times, najvažniji poslovni dnevnik na svijetu, zapravo iskazao neočekivanu naklonost prema pokretima Occupy. Ne prema njihovim dugoročnijim ciljevima – oni se ne spominju – nego prema kratkoročnijima. Puno te simbolike sada se koristi vrlo slobodno i s velikom naklonošću.

Postoje divovski propagandni napori kojima je cilj integrirati i potkopati cijeli pokret, proglasiti ga dijelom politike zavisti. A kako bi bilo da se istuširate i negdje zaposlite? I to nesumnjivo ima određeni učinak. Ali Occupy je ipak zapalio iskru i promijenio bit, kao i ton, nacionalnog diskursa u presudnim pitanjima.

Ipak, kao i kod svakog pokreta, morate neprestano razmišljati o tome što radite. Taktika pokreta Occupy pokazala se iznimno uspješnom. (...) Jedno od stvarnih postignuća pokreta Occupy upravo je to što je spojila ljude u zajednice koje funkcioniraju, koje pružaju potporu, koje su slobodne i demokratske – od kuhinja i knjižnica do zdravstvenih centara i slobodnih općih skupština i foruma, gdje se ljudi slobodno izražavaju i raspravljaju. Tako su nastale veze i udruženja koji bi, opstanu li i nastave li se širiti, mogli donijeti veliku promjenu.

(Izvadak iz knjige)

 

Noam Chomskynapisao je brojne političke bestselere, a među njima su i knjige Hegemonija ili opstanak (Naklada Ljevak, 2004.)iPromašene države (Naklada Ljevak, 2008.). Kao profesor lingvistike i filozofije na MIT-u općenito se smatra zaslužnim za pravu revoluciju u suvremenoj lingvistici. Živi nadomak Bostonu u Massachusettsu.

David Barsamian, direktor nagrađivanog i na mnogim postajama prenošenog radijskog programa Alternative Radio(www.alternativeradio.org), dobitnik je Nagrade za kulturnu slobodu zaklade Lannan i Nagrade Upton Sinclair ACLU-a za neovisno novinarstvo. Živi u Boulderu u Coloradu.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Bookmarker
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
199
Godina izdanja
2013
Dimenzije
14,5 x 21
Prevoditelj
Damir Biličić
ISBN
978-953-303-566-6