Pomorska terminologija Kostrene - Knjižara Ljevak

.

.

Pomorska terminologija Kostrene

Pomorska terminologija Kostrene

Cijena: 22,03 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 2.

Ova knjiga je plod višegodišnjeg rada na prikupljanju pomorske terminologije na području Kosterne. Korpus je prikupljen terenskim ispitivanjem kostrenskih ljudi koji žive na moru i od mora. Motivacija za nastanak ove knjige u vezi je s nepotpunim i nejasnim podatcima u hrvatskoj pomorskoj terminologiji, ujedno želja autorice je bila, prije nego što nestanu iz sjećanja naših ljudi, popisati dijalektne pomorske termine koji su većinom dijelom pasivnoga leksika. (Iz predgovora Pomorska terminologija Kostrene, Nina Spicijarić Paškvan)

Ovim je istraživanjem provedenim na području Kostrene između 2018. i 2021. god. prikupljeno 607 leksema s područja pomorstva popisanih unutar 498 natuknica. Za svaki je leksem napisano značenje ili objašnjenje na hrvatskom jeziku.

Vrijedno kulturno blago skriva se u oceanima sjećanja naših pomoraca.

Odvažnost da se otisnemo na pučinu u potragu za novim iskustvima i spoznajama dio je naše kulturne baštine koji dugujemo nemirnom duhu naših predaka. U nas su utkane i strepnje i strast drevnih mornara kao i beskrajno strpljenje i predanost noštromovica i kapetanica – one iste vrline koje nas tjeraju naprijed ka novim prostranstvima i novom nepoznatom.

Ovo je knjiga pokušaj da se fragmenti minulih vremena predaju u ruke novim generacijama mornara kroz riječi koje kriju tajne o velikom plavetnilu iz kojeg smo svi ponikli i kojemu se na koncu svi i vratimo.

Podaci

Nakladnik
Srednja Europa
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
295
Godina izdanja
2022
Dimenzije
15 x 23
ISBN
9789538281655