Kulturološki kvartet knjiga- Viktor Žmegač | Knjižara Ljevak

.

.

Knjiga Kulturološki kvartet, Viktor Žmegač, naklada Matica hrvatska

Kulturološki kvartet

Kulturološki kvartet knjiga autora Viktora Žmegača i naklade Matica hrvatska.

Cijena: 25,00 EUR
Količina
Nema dovoljno proizvoda na zalihi
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 2.

Knjiga Kulturološki kvartet donosi izbor eseja Viktora Žmegača, prethodno objavljenih u časopisu Vijenac, u kojima autor u obliku kraćih zapisa promišlja širok raspon književnih, glazbenih, kulturnopovijesnih i intimnih tema.

Viktor Žmegač podjednako upućeno i intrigantno piše i o naizgled trivijalnim ili sporednim kulturnim fenomenima, kao što su povijest detektivskoga romana, odnos između američkih i europskih filmova ili motiv bicikla u književnim djelima, i o temama koje pripadaju, uvjetno rečeno, visokoj kulturi, kao što su Krležini romani, Beethovenova glazba ili problemi književnoga kanona. Neovisno o području umjetnosti u koje je usmjerio svoj pronicavi pogled, u svim tekstovima do izražaja dolaze prepoznatljive odlike Žmegačeva pisma: iznimna erudicija, briljantna stilizacija i preciznost tumačenja.

Knjiga je razdijeljena u četiri cjeline: Književnost, Gradovi, Glazba i Opće kulturološke teme, a posebno vrijedan dio izdanja čine autobiografski zapisi u kojima autor priziva sjećanja na djetinjstvo i školovanje u Slatini, Virovitici, Osijeku i Göttingenu, evocirajući osobe, knjige i događaje koji su obilježili njegov ulazak u svijet književnosti.

Kulturološki kvartet književni je testament Viktora Žmegača, duboka i osobna zbirka zapisa u kojima jedan od intelektualnih velikana našega vremena ispisuje završne riječi o temama kojima se bavio čitav život.

Podaci

Nakladnik
Matica hrvatska
Uvez
Tvrdi uvez s ovitkom
Jezik
hrvatski
Broj stranica
262
Godina izdanja
2023.
Dimenzije
12 x 21 cm
ISBN
9789533412528