Arhitekt Milovan Kovačević | Dubravka Kisić | Knjižara Ljevak

.

.

Arhitekt Milovan Kovačević

Pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj

Cijena: 44,00 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 4.

Monografija Arhitekt Milovan Kovačević – Pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj temelji se na istraživanju opusa arhitekta Milovana Kovačevića čiji je osobni arhivski fond pohranjen u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, kao i istraživanju ključnih fenomena na arhitektonskoj sceni u vrijeme njegova djelovanja.

Autorica Dubravka Kisić prikazuje opus arhitekta Milovana Kovačevića najprije na temelju istraživanja njegovog osobnog arhiva, pohranjenog u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, ali i na onovremenoj periodici, publicistici, stručnom i dnevnom tisku – dakle svemu što dokumentira arhitektov rad, razvoj i rezultate. (…) Osobita je vrijednost rukopisa što autorica podjednaku važnost pridaje prikazu kontekstu u kojem se Kovačević javlja, školuje, formira i stječe svoj identitet – ljudski i etički, profesionalni i svjetonazorski. (…) Drugim riječima i kraće: autorica razvedeno i ujedno detaljno ispisuje povijest razdoblja kada se u zagrebačkoj (i hrvatskoj) arhitekturi ustaljuje internacionalni modernizam „funkcionalistički i racionalno orijentiran“ – kako ga definira. To je razdoblje, kako je poznato, najuzbudljivija i najvažnija epizoda u povijesti arhitektonske kulture u 20. stoljeću, koja će bitno odrediti procese i stvaralaštvo u drugoj polovini 20. stoljeća. (Iz recenzije Snježana Knežević)

Opsezi tekstovnog bloka i slikovnog bloka sadržajno i kvantitativno su simetrični pa je knjigu moguće „čitati“ tekstualnim i vizualnim putem. (Iz recenzije prof. dr. sc. Vesna Mikić)