.

.

Brat

Cijena: 109,00 HRK
Cijena s popustom: 98,10 HRK
Količina

Drugi roman cijenjenog kanadskog pisca otvara nam neke od gorućih tema današnjice ispreplićući visoku književnost s problematizacijom društva. Stoga ne čudi da ga je anglosaksonska kritika istaknula kao važan glas ne samo tzv. imigrantske proze, već i čitave kanadske književne scene.

Glas pripovjedača Michaela vodi nas kroz ovaj briljantno elegičan roman čija se radnja odvija paralelno u sadašnjosti i 1980-ima. Scarborough je siromašna četvrt u Torontu, dom migranata i njihove društveno marginalizirane djece. Roditeljima na zidovima vise „beskorisne strane diplome“, a lokali se oglašavaju „domaćim okusima“. Braća Francis i Michael dio su te kulise, djeca trinidadskih imigranata; nestalog oca i majke koja radi po dvije smjene kako bi preživjeli.

Tijekom odrastanja bore se s okrutnim predrasudama i niskim očekivanjima okoline. Stariji Francis sanja o glazbenoj karijeri, ali tragična pucnjava preusmjeriti će njihove čežnje i životne puteve u zaglušujuće beznadnom smjeru. Kada nas tkanje romana smjesti u sadašnjost, saznajemo da Michael još uvijek živi u četvrti s majkom, ali bez Francisa. Michaelova djevojka iz djetinjstva, sada spisateljica, vraća se u rodno naselje i prisiljava majku i sina da izvuku na površinu slojevitu tugu i sjećanja na Francisa. Chariandyjeva proza samouvjerena je i snažna; svaka riječ je na svom mjestu.

Baveći se nekim od najosjetljivijih tema našeg doba poput ponižavajućeg položaja djece imigranata, utjecaja policije u siromašnim predgrađima i nasilja nad najslabijima, autor mudro i precizno nijansira tijek naracije.

Podaci

Nakladnik
HENA COM
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
184
Godina izdanja
2019.
Dimenzije
13.4*20.8
Prevoditelj
Una Krizmanić Ožegović
ISBN
9789532592627

Proizvod trenutno nema recenzija korisnika