.

.

Soba na dnu mora

Cijena: 119,00 HRK
Količina

Ponekad nastojimo preživjeti i sačuvati sebe na posve neočekivane načine. Đana, glavna junakinja Sobe na dnu mora , pokušat će se spasiti bijegom na prekooceanskom brodu koji krstari Karibima. Puna čežnje za slobodu i putovanjima, poštar će pomoćnica konobara i zeteći se u neljudskom okruženju u kojem gigantska američka kompanija iskorištava ljude koji dolaze iz nerazvijenih ili ratom unesrećenih zemalja.

Iako je u radu na brodu vidjela lječilišta, tužna je i tamo mora spašavati, a to radi pišući pisma Tei, prijateljici koja su u svojim mladenačkim danima izvršila samoubojstvo. Tea nije uspjela preživjeti neprijateljski nastrojen svijet, a Đana radi sve da bi preživjela. U okrutnoj mašineriji najgore verzije kapitalizma u kojoj je jedina vrijednost novac, Đana u pismima Tei spašava svoju krhkost, emotivnost, senzibilnost, kreativnost, ljudskost - sve ono što je dijelila s Teom dok su prijevremeno odrastale u ratu pogođenim Vodicama, po skloništima, po granatiranim plažama i praznim srpskim vikendicama.

Jedino u sjećanjima na odnos s Teom Đana pronalazi ljepotu za koju se može grčevito uhvatiti. U svojim pismima rekonstuira izmišljene riječi Teinog Rječnika neoriječenih sadržaja koji svijet naslućuju jezikom poezije, ignorirajući oštre rubove neželjenih iskustava.

No, pisma upućena prijateljica koja više možda ipak ne završavaju u iluzijama odnosa koji je toliko snažan da nadilaze smrt, nego puno puno bliže. Da bismo saznali, trebamo zaroniti u svijet Tomice Šćavine, u njezinu Sobu na dnu mora gdje stanuje moćna književnost koja koketira s poezijom i filozofijom, ali i mnogi odgovori na pitanja koja smo sebi postavljali nastojeći zadržati kurs na pučini vlastitog života.

Podaci

Nakladnik
HENA COM
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
267
Godina izdanja
2019.
Dimenzije
13.5*20.8
ISBN
9789532592597