Praško proljeće,1968.,Simon Mawer,roman

.

.

-31%
Praško proljeće

Praško proljeće

Cijena: 139,00 HRK
Cijena s popustom: 96,99 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

„Burna zbivanja 1968. godine čine fascinantnu pozadinu ove inteligentne drame koja prati život i sudbinu četvero ljudi što su se našli usred ruske invazije na Čehoslovačku. Priča koja
će vas proganjati još dugo nakon čitanja.“   

Sunday Mirror

 

Ljeto je 1968., godine ljubavi i mržnje, Praškog proljeća i hladnoratovske zime. Dvoje studenata iz Engleske – Ellie i James – sprema se na obilazak Europe autostopom, bez određenog cilja osim otkrivanja Europe i samih sebe. Negdje u južnoj Njemačkoj iznenada i bez posebnog razloga odluče posjetiti Čehoslovačku, iz koje se svijetu smiješi „socijalizam s ljudskim licem“ Alexandera Dubčeka. U međuvremenu Sam Wareham, prvi tajnik u britanskoj ambasadi u Pragu, promatra razvoj događaja s mješavinom diplomatskog cinizma i mladenačke strasti. U društvu češke studentice Lenke Konečkove pronalazi put u svijet čehoslovačke mladeži, njihovih nada i ideala. Čini se da se po prvi put otvara mogućnost za ostvarenje tih ideala iza „željezne zavjese“.

Ipak, u pozadini se neumoljivo okreću kotači politike. Sovjetski vođa Leonid Brežnjev postavlja zahtjeve Alexanderu Dubčeku, a trupe Crvene armije gomilaju se na češkim granicama. Kako će prijeteća katastrofa utjecati na fragilne živote onih koji su se zatekli usred invazije?

 

„Praško proljeće uranja u vrtoglavo uzbudljive dane u Čehoslovačkoj 1968. – uživanje u
novim slobodama, nadanja koja su brutalno uništena i politiku – iza kulisa i na češkim
ulicama. Sve što biste mogli poželjeti od uzbudljivog romana.“
Australian Book Review

„Praško proljeće prekrasno je atmosferičan portret jednog grada u romanu koji je
ljubavni koliko i politički, povijesni i špijunski. Briljantno.“
The Times

„Maestralno i dramatično, u rangu vrhunske proze kakvom se Mawer proslavio.“
The Sunday Times

„Uzbudljiva priča smještena u pomno istraženo (i jako dobro odabrano) doba
povijesti. Čitatelj je cijelo vrijeme svjestan da je politički i društveni optimizam koji Mawer tako uspješno dočarava zapravo tragično neutemeljen. No to što je čitatelj upućeniji u pravo stanje stvari od junaka romana podiže napetost i čini njihov neutemeljeni optimizam to tragičnijim.“
PW

 

O autoru:

Simon Mawer, engleski romanopisac, autor je deset romana i dviju knjiga eseja. Prvi roman Chimera nagrađen je Nagradom McKitterick, roman Mendel's Dwarf bio je u širem izboru za prestižnu Nagradu Booker, a našao se i na popisu New York Timesovih najboljih knjiga u 1998. godini te u finalu Nagrade LA Times Book Prize. Roman The Glass Room bio je u užem izboru za Nagradu Booker, a roman The Girl Who Fell From the Sky osvojio je Nagradu Walter Scott za povijesne romane.
 

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Graham Greene
Uvez
Meki uvez
Broj stranica
384
UDK
821.111-31=163.42
Godina izdanja
2019.
Dimenzije
13.8 x 21.5
Prevoditelj
Mišo Grundler
ISBN
978-953-355-266-8