Bilješke jedne gimnazijalke | Nada Mihelčić | Knjižara Ljevak

.

.

-10%
Bilješke jedne gimnazijalke | Knjižara Ljevak

Bilješke jedne gimnazijalke

- peto izdanje -

Cijena: 11,90 EUR
Cijena s popustom: 10,71 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 11,90 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 1.

Roman na zanimljiv način opisuje sudbinu nadarene djevojčice kojoj roditelji stradavaju u prometnoj nesreći, te ona započinje životnu borbu svojim snagama, uz podršku udaljenog brata. Iz daljine, kao pomorac na stranom brodu, poput dobrog duha usmjerava svoju sestru da i ona razabere svoje mogućnosti i da uzme u svoje ruke pravu mjeru vlastite sudbine. Djevojčica sportom ubija žalost, dobrom voljom prekriva neiskustvo, vedrinom i neslomljivošću ustraje u svojim nastojanjima da drži korak s ostalima koji žive u neokrnjenim obiteljima i da ostavi privid kako i ona živi na način usklađen s konvencijama koje postavlja društvo.

Ova knjiga jedan je od naših najčitanijih lektirnih naslova i hit među mlađim čitateljima.

O autorici:

Nada Mihelčić (Zagreb, 1. prosinca 1946. – Zagreb, 29. listopada 2015.) hrvatska književnica za djecu i mlade te prevoditeljica. Nakon gimnazije pohađala je studije filozofije i indologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, predavanja na pravnom fakultetu a apsolvirala je studij na Politološkom fakultetu. Prvi roman Bilješke jedne gimnazijalke nedugo po objavljivanju je uvršten u lektiru za osme razrede osmogodišnjih škola. Roman Zeleni pas napisan i objavljen 2009. godine postigao je svojevrstan rekord osvojivši iste godine sve prestižne nagrade za koje je bio nominiran, a to su Nagrada Grigor Vitez, Nagrada Anto Gardaš, Nagrada Mato Lovrak i godišnju nagradu Mali Princ koja se dodjeljuje najboljoj knjizi za djecu i mlade na teritoriju Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

O urednici:

Dubravka Težak, književna povjesničarka, kritičarka i metodičarka, rođena je u Zagrebu 14. studenoga 1955., gdje je završila osnovnu školu, klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet (komparativna književnost, indologija, talijanski jezik i književnost). Poslijediplomski studij književnosti završila je 1984. obranivši magistarski rad Prijenos dječjeg junaka iz književnog djela na film, a disertaciju Hrvatska poratna dječja priča obranila je 1989. i stekla akademski stupanj doktora društveno-humanističkih znanosti iz područja filologije. Od 1982. zaposlena je kao asistentica za dječju književnost i filmsku i radiotelevizijsku kulturu u Odsjeku za razrednu nastavu i Odsjeku za predškolski odgoj Filozofskog fakulteta OOUR-a pedagogijskih znanosti, koji danas djeluje kao Učiteljski fakultet. Od 1986. je znanstvena asistentica, 1990. docentica, 1996. izvanredna profesorica, a 2003. redovita profesorica. U akademskim godinama 1991/92. i 1992/93. predavala je dječju književnost na Pedagoškom fakultetu u Rijeci u Odsjeku za hrvatski jezik i književnost, Odsjeku za razrednu nastavu i Odsjeku za predškolski odgoj. Autorica je i nekoliko čitanki i priručnika za osnovnu školu. Znanstvenim i stručnim člancima javlja se u časopisima u domovini i inozemstvu. Objavljuje prikaze i kritike književnih djela u novinama i časopisima. Napisala je desetak scenarija za Obrazovnu videoteku Filmoteke 16, petnaestak priloga za Obrazovni program HRT-a, uredila 60 knjiga za djecu i mladež (biblioteke HIT junior u Znanju, SMS u Nakladi Ljevak i Naklada Tipex), prevodila dječje priče s hindskog, talijanskog i slovenskog jezika. Dobitnica je godišnje nagrade »Ivan Filipović« za 2002. godinu.

Iz knjige:

Malo sam se još zezala poigravajući se tim razmišljanjima, no što dulje o tome misliš, to više uviđaš kako sva ta zeka i nije daleko od istine. Zato me i prošla prvotna ljutnja, i gotovo poželim navijati za jadne dečke. Sad sam već požalila što sam se nedavno onako razljutila na svećenike. Ta njihova piramida je, baš kao i one vojne, posljednji pokušaj da neku ulogu sačuvaju za sebe. Doduše, patetični pokušaj, ali ne možeš im to zamjeriti. Zato sam, u znak prijateljstva prema dečkima, odlučila kako ipak neću pisati Svetom Ocu. Neka im to još malo bude, mislim to s ministriranjem i služenjem Svete mise. U vojsku su cure već ušle, među protestantske svećenike također i samo je pitanje dana kada će otvoriti svoje kancelarije i u Vatikanu. Neka stvari idu svojim tokom, ne moram se ja baš u sve petljati. Ne mogu se sjetiti kada sam se zadnji put ovako fino izležavala. Opet sam pogledala na sat. Kmeti u razredu sad imaju engleski, a ja uživam. U mislima sam zahvalno upisala Luki crveni plus za ovaj neplanirani praznik. Možda se već vratio, pomislila sam ustajući.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka SMS
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
312
Godina izdanja
2023.
Dimenzije
13,5x21 cm
ISBN
9789533556505