Fuga za jedan prst | Nada Mihaljević | Knjižara Ljevak

.

.

-10%
Fuga za jedan prst | Knjižara Ljevak

Fuga za jedan prst

Cijena: 18,90 EUR
Cijena s popustom: 17,01 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 18,90 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 1.

Fuga za jedan prst započinje svojevrsnim složenim psihičkim stanjem protagonistice koja od krhotina vlastitoga sjećanja na životne virove, premda ni izdaleka u godinama koje zahtijevaju angažman drugih, sastavlja životni smisao u potrazi za vlastitim identitetom. Svjetlana – Teri, Matej – Tej, Niko, Igor, Asja, Vladimir, Janko, Nenad… Stari, baka Jana, djed… Detekcija započinje. U ovome eliptičnom, poetičnom i snolikom romanu ponuđene su nam samo naznake autodijegetskoga glasa koji nas upravlja vlastitom strujom svijesti sve do ambijenata kojima se kreću likovi tragatelji francuskih velikana, vodećega nadrealista Andréa Bretona i nobelovca Patricka Modianoa. Zajedno s protagonisticom uvezujemo naznake u jedan ljudski goblen i u svemu tome, tragici usprkos ili možda baš zato, pronalazimo ljepotu.

O autorici:

Nada Mihaljević rođena je 1968. sa Suncem u lavu i Mjesecom u blizancima, u trenutku dok se rak uspinjao na istočnom horizontu. S veseljem su je dočekale dvije sestre i brat, svi troje već tinejdžeri. Zahvaljujući toj sretnoj razlici u godinama odrastala je okružena obiljem informacija koje nisu bile tako samorazumljivo dostupne većini njezinih vršnjaka, a darovi u svim prigodama uključivali su slikovnice i knjige za djecu. Zbog toga je vrlo rano naučila čitati i odmah se beskrajno zaljubila u knjige. Ta očaranost knjigama traje sve do danas, već punih pola stoljeća, i još uvijek je, prije svega, gorljiva čitateljica. Zasluge za to što se okušala i u pisanju pripisuje suprugu Nikici (neumoljivom književnom kritičaru) i sinu Miroslavu (izravnoj inspiraciji u romanima za djecu). Dosad je objavila osam romana za djecu i mlade. Dvostruka je dobitnica Nagrade „Grigor Vitez”, za romane Anđeo plišanih igračaka (2013.) i Putovanje u mjestu (2019.). Piše i kratke priče, igrokaze, radioigre i priče za djecu. Okušala se i u scenskom pripovijedanju. Radi u knjižnici. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

O uredniku:

Bonislav Kamenjašević (1988.) studirao je filozofiju, diplomirao kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je pjesme te stručne i kritičke tekstove u različitim časopisima, zbornicima i na portalima. Urednik i lektor u izdavačkoj kući Naklada Ljevak. Živi i radi u Zagrebu.

Iz knjige:

Još uvijek volim noć iako me ona sad pomalo plaši. Noću svijet postaje drukčiji (nije to tek puka odsutnost svjetla; to je posve novi svijet!), dok tama pridaje svim stvarima druga značenja – ne samo u smislu boja i oblika – nego nešto mnogo dublje; nešto se u samoj srži mijenja i izmiče našem shvaćanju. Noću se prikladnijima čine neke druge riječi, različite od onih koje bismo upotrijebili na danjem svjetlu, ali nema pravih riječi da se opiše svijet noću. Trebalo bi se za to koristiti sasvim novim jezikom. Jer i jednostavne, obične riječi kao: prozor, drvo, stolica, žamor, oblak, stijena, tišina… sve to noću ima posve novo značenje. Prozor više nije otvor prema svijetu ispunjen svjetlom, nego mračna rupa kroz koju prijeteći nadire tama. Noćna tišina razlikuje se od one danje, a svi su zvukovi oštriji, jači i prodorniji (možda zbog toga vrisak ćuka tako zlokobno zvuči); ormar je posve bezazlen predmet o kojemu ne razmišljamo izvan okvira praktične namjene i funkcionalnosti, a noću se pretvara u nejasan (i zbog toga prijeteći) obris bez prave kvalitete. Neke druge pak stvari tek se noću otkrivaju i dopuštaju da im dopremo do srži, upravo zahvaljujući tami koja ih obavija.”

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Tvrdi uvez s ovitkom
Jezik
hrvatski
Broj stranica
168
Godina izdanja
2023.
Dimenzije
13,8x21 cm
ISBN
9789533556956