U ime Božje

.

.

U ime Božje

U ime Božje

Nasilje i razaranje u svjetskim religijama
Cijena: 99,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

"Pobijet ih sve, Bog će prepoznati svoje". Ovo je navodno bio bojni poklič križara Arnauda-Amalrica prije razaranja grada Beziersa 1209. godine. Iako se može tek nagađati je li izgovorio upravo te riječi, nema sumnje da je bio osobno odgovoran za zvjerstva koja su uslijedila te da nije bio usamljen u svom nasilju protiv "nevjernika". Tijekom stoljeća, snažan utjecaj religije nije bio samo snaga dobra, on je također poticao na krvoprolića.

Ova je knjiga činjenična i komparativna povijest religijskog rata usredotočena na tri velika monoteizma: judaizam, kršćanstvo i islam. Zgodimice, ona obuhvaća i druge religije, ali samo uzgredno. Autor je istražio antropologiju religijskog nasilja, objektivnim i nepristranim pristupom. U današnjem ozračju vrlo je lako pasti u zamku i odrediti islam kao agresivnu stranu, prikladno zaboravljajući da su u prošlosti judaizam i kršćanstvo pod istom izlikom bili odgovorni za isto toliko, ako ne i više nasilja i krvoprolića.

Promjena koja je nastupila u suvremenom religijskom nasilju u usporedbi s onim što se događalo u prethodnim stoljećima sastoji se u tome da fanatični elementi na rubovima religijskih pokreta postaju „hrabriji“, napadajući etablirane vlasti iz uvjerenja da se bore za moralno opravdanu stvar. Taj impuls postaje toliko snažan da su oni spremni ubijati i pogibati zbog nje i da nastavljaju sa svojim pokušajima čak i kad je bjelodano da nemaju apsolutno nikakve šanse.

Knjiga "U ime Božje" bavi se poviješću nasilja i odnosom između religije, politike i društva. Knjiga također opisuje moderni vjerski terorizam i njegovu povezanost sa religijskim fundamentalistima, za koje je svijet jasno podijeljen na dobre i zle.

Ova snažna knjiga istražuje zašto i kako religija potiče nasilje, smrt i razaranje.

Michael Jordan autor je knjiga s područja povijesti, religije i antropologije.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Kultura i civilizacija
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
244
Godina izdanja
2008
Dimenzije
15,20 x 23,70
Prevoditelj
Marko Gregorić i Dinko Telećan
ISBN
978-953-178-919-6

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn