Staza soli | Raynor Winn | Knjižara Ljevak

.

.

-10%
Staza soli | Knjižara Ljevak

Staza soli

Cijena: 17,90 EUR
Cijena s popustom: 16,11 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 14,32 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 1.

OTKRIJTE PUTOVANJE KOJE JE NADAHNULO MILIJUNE ČITATELJA DILJEM SVIJETA!

Istinita priča o suočavanju s tugom i iscjeljujućoj moći prirodnog svijeta

„IZVANREDNO”

THE OBSERVER

„UZBUDLJIVO ŠTIVO”

THE TIMES

„NADAHNJUJUĆE”

SUNDAY EXPRESS

„LJUBAVNO PISMO SVIJETU PRIRODE”

HERALD

Samo nekoliko dana nakon što Raynor sazna da je Moth, njezin suprug s kojim je provela 32 godine, neizlječivo bolestan, par gubi svoj dom i sav izvor prihoda. Ostavši bez ičega i s vrlo malo vremena koje im je preostalo, donose neočekivanu i vrlo hrabru odluku da propješače 1014 kilometara dugu Stazu duž jugozapadne obale Engleske, od Somerseta do Dorseta preko Devona i Cornwalla.

Gotovo potpuno bez novca za hranu i sklonište, prisiljeni su na svojim leđima nositi samo najnužnije za preživljavanje u drevnome, surovu krajoliku litica, mora i neba. Ipak, svakim korakom, svakim susretom i svakim izazovom na putu, njihovo hodanje postaje izvanredno putovanje. Staza soli priča je o domu i što znači izgubiti ga, ponovno izgraditi i otkriti na najneočekivanije načine. Raynor Winn debitirala je Stazom soli na šestome mjestu najprodavanijih knjiga Sunday Timesa i odmah postala bestselerom. Staza soli prodana je u više od milijun primjeraka i bila nevjerojatnih 80 tjedana na popisu bestselera Sunday Timesa!

Njezin nastavak iz 2020. Divlja tišina također je bio bestseler Sunday Timesa. U njemu ju opisano kako je njihovo iskustvo – i Raynorina knjiga o tome – promijenilo njihove živote. Ti memoari prožeti su meditacijama o prolaznosti, povjerenju, značenju doma, održivoj poljoprivredi i važnosti dubokog angažmana u prirodi. Treći nastavak Tragovi na tlu iz 2022. zadivljujuća je priča o prirodi i linijama koje dijele i oblikuju zemlju i ljude.

Upravo je tijeku je snimanje filma Staza soli s Gillian Anderson (The Crown i Sex Education) i Jasonom Isaacsom (serijal Harry Potter, Staljinova smrt) u glavnim ulogama, režiju potpisuje Marianne Elliott, kazališna redateljica, dobitnica nagrada Tony i Olivier; produkcija BBC Film.

O autorici:

Otkako je prošla Stazom duž jugozapadne obale, Raynor Winn počela je redovito odlaziti na duga pješačenja te pisati o prirodi, beskućništvu i kampiranju u divljini. Sada živi u Cornwallu sa suprugom Mothom i njihovim psom Montyjem. Ovo je njezina prva knjiga.

O urednici:

Emica Calogjera Rogić diplomirala je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Zaposlena je u Nakladi Ljevak od 2023. kao glavna urednica. Bila je profesorica hrvatskog jezika i književnosti u zagrebačkoj VII. gimnaziji, zatim u Hrvatskoj školi „Bartol Kašić'' u Lyonu i Dijonu te sveučilišna lektorica za hrvatski jezik i književnost na Sorbonni u Parizu. Radila je 15 godina na poziciji izvršne urednice za hrvatski jezik, strane jezike, rječnike, časopise i dječju knjigu. Sudjelovala je u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja.

O prevoditelju:

Vedran Pavlić (Zagreb, 1977.) Završio Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Zagrebu. Studirao anglistiku i hispanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao međunarodne odnose na Sveučilištu u Londonu (London School of Economics). Od 1995. do 2010. godine radio u produkciji HRT-a. Godine 2007. pokrenuo Pozitiv film. Uz televizijsku produkciju, bavi se i prevođenjem s engleskog jezika. Dosad je preveo više od pedeset knjiga te više stotina drugih tekstova.

Izbor prevedenih djela: Sandra Mackey: „Povijest Iraka i budućnost poslije Sadama Huseina”, 2003.; Theodore William Moody, Francis Xavier Martin: „Povijest Irske”, 2003.; Jeremy Black: „Povijest Britanskih otoka”, 2004.; David Thompson: „Altman”, 2008.; Danusia Stok: „Kieslowski”, 2009.; Carmine Gallo: „Steve Jobs: Tajne njegovih inovacija”, 2011.; John H. Foote, „Eastwood”, 2011.; Henry Kissinger: „Svjetski poredak”, 2015.; Stephen Farthing: „Umjetnost: Vodič kroz povijest i djela”, 2015.; Robin Harris: “Stepinac”, 2016.; Jan A. Zalasiewicz, „Zemlja nakon nas”; Susan Greenfield, „Promjene uma”; Shimon Peres: „Nema mjesta za male snove: Hrabrost, imaginacija i stvaranje modernog Izraela”, 2018.; James Canton: „Velike ideje: Književnost”; Alex Ross, „Slušaj ovo”, 2022.; Matthew McConaughey, „Zelena svjetla”, 2022.; Henry Kissinger, „Vodstvo”, 2023.; Richard Firth-Godbehere, „Ljudska povijest emocija“; Raynor Winn, „Staza soli”, 2023.

Iz knjige:

Za pješačenje sam se odlučila dok sam bila pod stubama. U tom trenutku nisam razmišljala o tome što znači hodati 1014 kilometara s naprtnjačom na leđima, kako bih si to uopće mogla priuštiti, kako ću spavati pod vedrim nebom gotovo stotinu noći, ni što ću učiniti nakon toga. A svojem partneru s kojim sam zajedno bila provela trideset i dvije godine nisam još ni rekla da i on ide sa mnom. A tek nekoliko minuta prije čak se i skrivanje pod stubama činilo kao dobro rješenje. Ljudi u crnom počeli su lupati na vrata u devet sati, no nismo bili spremni. Nismo bili spremni dignuti ruke. Trebalo mi je još vremena: još samo jedan sat, jedan tjedan, jedan život. Vremena nikad ne bi bilo dovoljno. Zato smo se zajedno šćućurili ispod stuba, stisnuti jedno uz drugo, šapćući jedno drugome poput preplašenih miševa, poput nestašne djece, čekajući da nas pronađu. Ovrhovoditelji su došli do stražnjeg dijela kuće, počeli lupati po prozorima, isprobavati zasune, tražiti način kako da uđu. Čula sam jednog od njih kako se penje na klupu u vrtu, gura kuhinjski svjetlarnik, viče. U tom sam trenutku u jednoj od kutija primijetila knjigu. Šetnju od pet stotina milja pročitala sam u dobi od dvadeset godina, tu priču o muškarcu koji je sa svojim psom prošao cijelom Stazom duž jugozapadne obale. Moth se stisnuo uz mene, s glavom među koljenima, rukama obavijenim oko glave kao da je želi zaštititi, pun boli, straha i bijesa. Osobito bijesa. Tijekom tri godine borbe bez predaha život je uzeo u ruke sva raspoloživa oružja i ispalio ih prema njemu punom snagom. Od bijesa je već bio i iscrpljen. Prošla sam mu rukom po kosi. Milovala sam je dok je još bila duga i plava, puna morske soli, igre i mladosti; smeđa i kraća, puna žbuke i dječjeg plastelina; i sada sijeda, rjeđa, puna prašine života.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Nar
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
288
Godina izdanja
2023.
Dimenzije
13,8x21 cm
Prevoditelj
Vedran Pavlić
ISBN
9789533557472

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn