Uvod u projektiranje stambenih zgrada

.

.

Uvod u projektiranje stambenih zgrada

Uvod u projektiranje stambenih zgrada

Cijena: 18,11 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Knjiga pod naslovom Uvod u projektiranje stambenih zgrada nije priručnik koji daje upute kako projektirati. Arhitektonsko projektiranje misaoni je proces koji se ne može naučiti ni iz kakve knjige, već zahtijeva dugotrajan napor u razradi najrazličitijih zadataka. Knjiga nas uvodi u temu kako pristupiti projektnom zadatku koji se postavi pred arhitekta. Daje nam neka opća pravila, normative, upute, elemente i dimenzije, te razjašnjava i podsjeća na neka opća saznanja iz pojedinih disciplina koje zadiru u arhitektonsko projektiranje.
Dati dobar odgovor na postavljenu zadaću pretpostavlja poznavanje materije kojom se bavimo, u ovom slučaju - stanovanja. Sve ono što se zbiva u našim prostorima življenja, obitavanja, stanovanja pokušalo se prikazati jezikom arhitekta. Svrha prostora, procesi koji se događaju unutar tih naših prostora obitavanja, potreban mobllljar i prateća infrastruktura, potrebni uporabni prostori (određeni mjerama ljudskog tijela), potrebni prostori kretanja i dodatni prostori - sve su to unutarnje odrednice formiranja stana ili kuće.

Tu su, naravno, i vanjski faktori koji također određuju kako, gdje i zašto formirati kuću-stan: od klime, geografskog položaja, kulture do urbanističkih uvjeta, orijentacije, oblika zemljišta, konfiguracije terena.
Rezultat rada arhitekta uvjetuje, naravno, i društveni kontekst kao i odgovarajući stupanj razvoja građevne tehnologije.

Sve to, ali još i više, čimbenici su u procesu arhitektonskog projektiranja (pa i stambenih zgrada).
Arhitekt sa stvaralačkim sposobnostima je istraživač, koji uvijek iznova stoji pred problemima za koje nema gotovih uzora, jer je svaki zadatak poseban. Žele li se upoznati potrebe stambenog objekta i mogućnosti njegova rješenja, onda će slobodno stojeća individualna kuća najbolje poslužiti da se sagleda ono suštinsko u čemu se odražavaju fundamentalna pitanja stambene problematike uopće.

Podaci

Nakladnik
Golden marketing - Tehnička knjiga
Biblioteka
Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
96
UDK
728.012(075.8)
Godina izdanja
2011
Dimenzije
21,00 x 30,00
ISBN
9789532124194

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn