Filozofija slobode - Lars Fr. H. Svendsen - Knjižara Ljevak

.

.

Filozofija slobode

Filozofija slobode

Cijena: 17,00 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 1.

Naša sloboda moguća je zato što imamo sposobnost – koja nedostaje životinjama – predočiti različite mogućnosti i razmišljati o njima. Djelujemo polazeći od želja i preferencija, kao što čine i životinje, ali mi možemo odabrati kako ćemo djelovati. Ne postoji nešto poput neograničene slobode, ali ograničenja slobode nisu ujednačene veličine. Neka ograničenja su apsolutna i nepromjenjiva, druga se prilagođavaju društvenim ili osobnim procesima, neka su legitimna dok su druga nelegitimna. Naša želja za slobodom potječe od ugnjetavanja, iskustva sasvim suprotnog slobodi. Ugnjetavanje postoji u mnogim oblicima, od najbliskijih veza do susreta s moćnim državnim aparatom. Zajedničko im je što se ne može izbjeći da se učini nešto što se ne želi ili ne može učiniti nešto što se želi, barem ne bez sankcija koje se javljaju kao još gori izbor. Iako je naše ponašanje uvjetovano pa i ograničeno društvenim i pravnim propisima, opterećeno rokovima, Svendsen tvrdi da je temeljni uvjet za human život sposobnost iznalaženja slobode.

Filozofija slobode propituje kako organizirati uspješne živote kada smo otuđeni od samog koncepta slobode. Svendsen se bavi pitanjima kao što je sloboda volje te njezinim konceptom u svemiru kojim upravljaju prirodni zakoni. Zaključuje da je prava definicija osobne slobode prije svega sloboda posvećivanja onome do čega nam je zaista stalo, shvaćanje prave vrijednosti života koji živimo.

Ova fascinantna rasprava o granicama slobode unutar društva sveobuhvatna je i donosi pristupačan i detaljan pregled koji će se svidjeti stručnjacima i širem čitateljstvu.

Podaci

Nakladnik
TIM press
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
400
Godina izdanja
2023
Dimenzije
11 x 18
Prevoditelj
Zlatko Petir
ISBN
9789533690193

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn