Doručak za moljce

.

.

-71%
Doručak za moljce

Doručak za moljce

Cijena: 13,80 EUR
Cijena s popustom: 3,99 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,80 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

U svom prvom romanu Lana Derkač, jedna od najistaknutijih suvremenih hrvatskih pjesnikinja, tematizira svakodnevicu junakinje koja je istovremeno pasivni promatrač, kroničar domaćih i svjetskih zbivanja, te aktivni analitičar, koji se zadanosti činjenica opire tako što ih poetski interpretira. 

 

Junakinja-pripovjedačica ulovljena je u mrežu obiteljskih odnosa i svakodnevice koju osjeća kao stranu i čijoj nužnosti nastoji umaknuti. Odnos prema majci i baki, sebičnost, egoizam i ignorancija kao etos današnjeg čovjeka, pirane u poljskoj rijeci Visli, prehrana u domu umirovljenika, drama zbog urušavanja Kupske ulice, neka su od čvorišta oko kojih se plete ovo slojevito tekstualno tkivo. U romanu, kao bassso continuo koji prati pripovjedno mnogoglasje, odzvanja pitanje: može li se umaknuti starosti, smrti, nasilju, depresiji, nepravdi? Usprkos tome što smo zatvoreni u mašinu svijeta i zatočeni u linearnosti kretanja, autorica nam pokazuje kako se i u sasvim banalnim stvarima, ukoliko ih se marljivo i uporno uči gledati, može pronaći svjetlo, mekoća, oblik te one odmah postaju utočište i čitatelju.

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Cicero
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
157
UDK
821.163.42-31
Godina izdanja
2012
Dimenzije
13,8 x 21
ISBN
9789533035475

 

Proza Lane Derkač spada u one rijetke iznimke koje ne pristaju na utrkivanje po ljestvicama čitanosti i prilagođavanje zakonima tržišne logike,iznimke u kojima su suptilnost i promišljanje nadređeni fabularizaciji i koketiranju s čitateljima,a svakodnevica sagledana iz drugog kuta i provučena kroz filter poetskog i filozofskog.

(Jagna Pogačnik)