Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika | Knjižara Ljevak

.

.

Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika | Knjižara Ljevak

Nadzorni odbor: korporativno upravljanje i grupna dinamika

Cijena: 39,00 EUR
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 3.

Korporativno upravljanje danas ima bitnu civilizacijsku misiju: pomoći u razvoju ambijenta u kojemu će se postavljati i ostvarivati ciljevi održivosti i odgovornog ponašanja prema budućim generacijama kao i društveni ciljevi kojima se potiče zajedništvo i nadzire pohlepa te ostvaruje raznolikost, ravnopravnost, uključenost i jednakost.

Korporativno se upravljanje treba baviti pitanjima svrhovitosti djelovanja, socijalne prihvatljivosti ciljeva i načina njihova postizanja, razvoja povjerenja i integriteta te uklanjanja razarajućih efekata bešćutnog i samoživa ponašanja upravljačkih elitā. Nema sumnje da u ostvarivanju te zadaće središnji položaj ima nadzorni ili upravni odbor, povezujući vrhovne menadžere koji upravljaju procesom stvaranja vrijednosti s dioničarima i drugim skupinama koje imaju raznovrsne zahtjeve i iskazuju interes za tako stvorenu vrijednost.

Loš i neučinkovit rad odbora glavni je indikator slabosti korporativnog upravljanja. Nisu rijetke situacije da nadzorni odbor ima samo ceremonijalnu ulogu bez stvarne moći odlučivanja; ponekad je sastavljen od članova koji ne razumiju mnogo, nemaju stručnost i kompetencije za obavljanje svojih zadaćā ili ne pokazuju dovoljno htijenja za preuzimanje ovlasti koje odbor ima. Brojni skandali i korporativne prijevare koji su uzdrmali poslovni svijet i globalnu ekonomiju u proteklih nekoliko desetljeća doveli su u središte pozornosti potrebu za povećanjem kvalitete rada i osnaživanja odbora u svakom pogledu.

Podaci

Nakladnik
CIRU
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
291
Godina izdanja
2024.
ISBN
9789538079023