.

.

Brodska kuharica

Brodska kuharica

Cijena: 149,00 HRK
Cijena s popustom: 47,62 HRK
Količina

Kužinavanje u (ili – na) brodu više je od običnog svakodnevnog kuhanja, ali bogme i posve drugačija od zahtjevnih gastronomskih operacija u raskošno opremljenim kuhinjama s bogatim smoćnicama. Ono je specifično ne samo zbog najčešće spartanskih uvjeta kuhanja, skromnih brodskih zaliha i još skromnijeg pribora i posuđa već, prije i poslije svega, zbog mogućnosti koje pruža – čak ako i niste iskusni ribolovac – ona najbolja i najvažnija "špajza": more.

Godinama sam razmišljao o pisanju brodske kuharice bilježeći, nekad pažljivo a nekad samo s nekoliko natuknica, i vlastita i tuđa iskustva s regata ili neobaveznih đita. Iz te gastro "arhive" rodila se kuharica koja je pred vama.

Možda sam pokušao nemoguće: na jednome mjestu, to jest unutar korica iste knjige podijeliti svoja brodska gastronomska iskustva i s nautama koji imaju male kaiće i brodice s kabinom iz kućne radinosti i onima koji plove na krstašima od četrdeset stopa. No držao sam da je bez obzira kuhate li na kamperskom plameniku ili pak u opremljenoj kuhinji na četiri plamenika te jeste li redoviti vikendaš-nautičar ili sanjar koji se u svojem domu zahvaljujući kuhanju "otiskuje" na plavu pučinu... ono nešto što vas gura u isti brodski lonac – nautička strast. Dakako, i gušti iz mora.

A za njih, uz dvije-tri posude i nešto namirnica na brodu i ne treba mnogo. Koje to namirnice i začine morate imati sa sobom? Moj izbor je sljedeći: sol, sušeni peperončini umjesto papra, maslinovo ulje, dobra kvasinu, češnjak i kapula, koji struk petrusimula i selena te, ako je moguće, u pitaru ili čaši jogurta posađenog bosiljka i ružmarina. Tome valja dodati još malo krumpira, pome pelate, malo brašna, štogod riži i, obvezatno, manistru. Imate li na brodu još koju Gavrilovićevu paštetu, u sezoni frišku pomu i pikantnijega suhoga sira, možete na put oko svijeta. Zašto? Zato jer u svakoj uvali možete pronaći sve što vam još treba za solidan obrok.  Od špara i sitneži koju ćete sigurno "pokupiti" dok ste na vezu u svakoj uvali, može se napraviti sjajna juha. Od prilipaka možete napraviti prvorazredni gulaš ili rižot, dagnje su zahvalne za sve uključujući i pohanja u "paštelu" s usitnjenim pinjolima, a juha od kamena iz mora odavno nije vic već morska gastro praksa.

Ako ste pak vješti s podvodnom puškom, tunjom ili ostima, "'oće li vas" parangal i panula, skromno brodsko posuđe, kojemu se svakako moraju dodati i gradele, te namirnice iz obvezatnog brodskog programa, jamstvo su za delicije onozemaljske kvalitete. Osim dagnji i prilipaka koje možete naći na slikama, nije teško mušularom s pjeskovitog dna podići i brbavice, proćeprkati nakon oseke u pličini kućice, izroniti mušulu, koju je najbolje odmah baciti na vrele gradele ili najobičniji lim ispod kojega ste zapalili vatru, i volka. Improviziranim špurtilom od gaze i mrežice u kojoj se obično pakira krumpir mogu se uloviti i kozice, posebice tamo gdje ima malo boćate vode i trave...

I dalje mislim da je točno ono što sam napisao jednom drugom gastronomskom prigodom: drage moje naute, vi stvarni moreplovci i vi što plovite samo u mašti, ploviti se mora ali, bogme, kuvat i guštat u brodskoj spizi također.

P. S. Većinu ovih recepata – i još mnogo drugih – kuhao sam minulih godina na regatama i đitama u kuhinji „Balene“, motor-sailera mojega dragog nautičkog i gastronomskog sudruga Željka Jerkova. Bez Žele i „Balene“ ne bi bilo ni ove knjige.

Zlatko Gall

Ostale knjige autora Zlatka Galla

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
Biblioteka Špajzbuk
Uvez
Meki uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
184
Godina izdanja
2011
Dimenzije
14,5 x 19,5
ISBN
978-953-303-367-9

Pomirivši svoje strasti,užitak u moru i kuhanju iz mora,Zlajo je opet napravio sjajnu kuharicu.
ANA UGARKOVIĆ gastro zvijezda

U Zlajinom sam brodskom kuhanju uživao jedreći zajedno od Grče do Venecije no,priznajem,najdraže mi je kad svoju spizu podlijeva mojom malvazijom.
IVICA MATOŠEVIĆ istarski vinar

Zlatko dobro zna da kuhati se mora,a ploviti... tko hoće
ŽELJKO ŠATOVIĆ G.U.L.A. gastronom i gastro pisac

Čitajući Zlajine brodske recepte ahvatili smo - sve što nam treba su wok i teća,uz neizostavno ribanje i „ribarsko prigovaranje“ po Otocima rano ujutro. Svaki od recepata je baš za prste polizati – a ipak jednostavno spraviti. Onako - brodski.
GASTRONOMADI

Zašto svi Zlaju zovu na jedrilicu? Ja znam! Čim se ukrca zavuće se pod palubu ili u kužinu i odmah je glavna tema – marenda. Ovo su skripte Zlajinog umijeća uveseljavanja posade.
RENE BAKALOVIĆ,gastronom i gastro pisac

Proizvod trenutno nema recenzija korisnika