Suvremeno pčelarstvo

.

.

Suvremeno pčelarstvo

Cijena: 350,00 HRK
Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 0.

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti. Interes i ljubav prema pčelama rašireni su u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva, tako da je i obraćanje tako širokom spektru potencijalnih čitatelja izazovan postupak. Na našem jezičnom području očit je ne­dostatak cjelovitog djela koje bi obradilo područje suvremenog pčelarstva na način da objedini moderna literaturna saznanja s praktičnim iskustvima vlastitoga dugogodišnjeg pčelarenja.

Ova knjiga nastala je ponajprije zato da omogući što većem broju novih pčelara, koji se svakodnevno odlučuju za druženje sa pčelama izvor saznanja koja su iskušana u praksi te da im posluži kao priručnik, podsjetnik, ali i kao svojevrstan putokaz u zanimljivu području praktičnog pčelarstva. Namjera je autora da knjiga bude prikladna i za iskusne pčelare, koji u njoj mogu naći niz zanimljivih pojedinosti, od kojih neke još nisu bile obrađene u našoj pčelarskoj literaturi, a bit će korisna i studentima sveučilišnih i stručnih studija, koji imaju apikulturu u svojim nastavnim programima.

Knjiga je koncipirana tako da čitatelja upozna s rasama i vrstama medonosnih pčela te njihovom geografskom rasprostranjenosti u svi­jetu, kao i osnovama biologije pčele kao jedinke, odnosno pčelinje zajednice, čije ustrojstvo i organiziranost od pamtivijeka fasciniraju ljudsku vrstu. U središnjem dijelu knjige detaljno su obrađena po­glavlja vezana uz praktično pčelarenje, i to tako da su opisane radnje isprobane na vlastitom pčelarstvu (Košnice, pčelarski pribor i način upotrebe, Upravljanje pčelarskom proizvodnjom tijekom jeseni, zime, proljeća i ljeta, Uzgoj gospodarske matice - Prvi uvjet za uspješno pčelarenje je dobra i kvalitetna matica, Osnovni principi intenzivne proizvodnje pčelinjih proizvoda, Pčelinje paše i uloga pčele medarice u oprašivanju bilja, Pčelinji proizvodi i njihova uporaba, Ekonomika pčelarske proizvodnje, Kratak pregled radova na pčelinjaku po mjesecima). Obrađene su i bolesti pčela, čije je poznavanje, na žalost, u posljednje vrijeme preduvjet uspješnog preživljavanja pčela.

U dogovoru s izdavačem odlučeno je da se literaturni izvori neće direktno navoditi u tekstu, jer je stručna obrada pojedinih tema bazi­rana kako na literaturnim izvorima tako i na dugogodišnjem praktičnom iskustvu autora. Time će tekst biti jednostavniji za prak­tične pčelare, a kao kompromisno rješenje, za zahtjevnije čitatelje na kraju svake sadržajno zaokružene cjeline bit će naveden popis korištenih literaturnih izvora. Knjiga je bogato ilustrirana praktičnim slikovnim prilozima.

Podaci

Nakladnik
Nakladni zavod Globus
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
488
Godina izdanja
2008
ISBN
978-953-167-209-2