Zmaj ispod Staroga grada - drugo izdanje - Knjižara Ljevak

.

.

-10%
Zmaj ispod Staroga grada

Zmaj ispod Staroga grada

2. izdanje

Cijena: 15,79 EUR
Cijena s popustom: 14,21 EUR

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 15,79 EUR

Količina
Broj nagradnih bodova koje ćete ostvariti kupnjom jednog proizvoda: 1.

- Nagrada „Artefakt“ u kategoriji najbolji roman za djecu za 2019.

- Nagrada „Mali princ“ za 2019.

- Uvršten na časnu listu IBBY-a

Roman za djecu i mlade „Zmaj ispod Staroga grada“ Krunoslava Mikulana doživio je svoje drugo izdanje, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti i popularnosti među najmlađom publikom.

Roman „Zmaj ispod Staroga grada“ temelji se na legendi prema kojoj ispod čakovečkoga dvorca obitelji Zrinski spava zmaj koji je toliko velik da mu se ispod dvorca nalazi glava, a rep mu se nalazi ispod franjevačkoga samostana u centru grada.

Legendi o zmajevima u raznim dijelovima Međimurja ima još pa bi se moglo raditi o ukupno pet zmajeva koji „spavaju“ ispod raznih mjesta. Spominju se još neke lokalne pučke legende, poput one o vatrenome čovjeku (kao manifestaciji nesretne duše), vampirima i vukodlacima, ili pak starohrvatske legende o bogu Velesu, što sve igra veću ili manju ulogu u romanu.

Četvoro djece, dvije djevojčice i dva dječaka, otkrivaju tajni prolaz koji vodi u podzemlje dvorca te pronalaze golemi kostur dug nekoliko stotina metara i jedno jaje u kojem se, nadaju se, nalazi mali zmaj. Postupno otkrivaju da su mnoge legende utemeljene, ali ne baš onako kako to piše u knjigama ili na internetu. Otkrivaju kako i oni sami posjeduju neke natprirodne sposobnosti koje im pomažu u borbi protiv tajanstvenih osoba koje ih pokušavaju zarobiti.

Za razliku od uobičajenoga prikaza likova u fantastičnoj književnosti kod kojega glavni junaci uz sebe imaju mentora koji ih podučava, ili pak pronalaze neku knjigu iz koje mogu naučiti nešto o svojem porijeklu ili potencijalnoj sudbini, u ovome romanu djeca sama postupno otkrivaju djeliće zagonetke nastojeći shvatiti što se zapravo događa. Sklapaju čvrsto prijateljstvo zahvaljujući kojemu nadvladaju sve nedaće. Nadalje, iako je tema romana povezana sa starim legendama i događajima iz daleke prošlosti, glavni junaci koriste sva raspoloživa suvremena tehnološka sredstva (dronove, mobitele, interaktivne aplikacije, hakiranje…) kako bi riješili zagonetku tajnoga prolaza i spasili sebe i svoje bližnje.

 

Podaci

Nakladnik
Naklada Ljevak
Biblioteka
SMS biblioteka
Uvez
Tvrdi uvez
Jezik
hrvatski
Broj stranica
400
UDK
821.163.42-93-31
Godina izdanja
2022
Dimenzije
13,5 x 21
ISBN
9789533555799

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7.53450 kn