Novi književni festival u samom srcu Zagreba: ZAGREB BOOK FESTIVAL

ZAGREB BOOK FESTIVAL
Kriminalno dobre knjige!
18. – 24. SVIBNJA 2015.
MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT,
Trg Maršala Tita 10, Zagreb
7 DANA // 40 DOGAĐANJA // DOMAĆI I STRANI AUTORI
KONCERTI // TRIBINE // RADIONICE ZA DJECU

Posjetite nas na:
http://www.zgbookfest.hr
https://www.facebook.com/ZagrebBookFestival


Književna i kulturna manifestacija Zagreb Book Festival zamišljena je kao proslava pisane riječi i njezine specifične moći da obogati ljudsko iskustvo. Idejna začetnica Festivala, Naklada Ljevak, okupila je oko sebe tim ljudi iz književne i medijske branše, koji su stali iza misije da će, u vrijeme pojave novih medija, pokušati povećati interes za čitanje, pisanje i literarnu komunikaciju, ali ne isključujući intermedijalnost današnjeg umjetničkog izričaja.

Zagreb Book Festival zamišljen je kao redovna godišnja manifestacija, a svake godine birat će se tema s naglaskom na određenu nacionalnu književnost ili kulturno područje. Premijerno izdanje Festivala održat će se u periodu od 18. do 24. svibnja 2015. u prostorijama i ispred Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u centru Zagreba.

Ove godine, pod motom Kriminalno dobre knjige!, u fokusu će biti švedska literatura kao suvremena globalna predstavnica kriminalističkih romana, a koja će se povezati s recentnom domaćom književnosti koja također gaji tradiciju u tom žanru. U sklopu programa, koji obuhvaća četrdeset različitih promocija, čitanja, radionica, koncerata i DJ nastupa, nastupit će suvremeni i globalno poznati švedski autori, jaka domaća imena kriminalističkog žanra, ali i velik broj domaćih autora koji nisu usko povezani s tim žanrom, čije će promocije novih knjiga biti prava iznenađenja. Osim navedenog, još jedan segment na koji želimo staviti snažan naglasak je integriranje djece i mladih u kulturni život društva. U tom smislu, velik dio našeg programa bit će posvećen predstavljanju dječje literature, kako domaće, tako i strane, te poticanju djece na čitanje i stvaranje. U sklopu Festivala dodijelit će se i nagrada za najpopularniji roman godine unutar kriminalističke biblioteke Balkan Noir, koja podržava domaće autore unutar krimi žanra. Uz književni program, posjetitelji Festivala moći će uživati i u bogatoj ponudi knjiga s preko 3000 različitih naslova, koje će moći kupiti po sniženim cijenama.

Nalazeći se u specifičnom i zahtjevnom vremenu dugotrajne recesije koja se neupitno odnosi i na materijalna i duhovna postignuća, smatramo izrazito važnim promicati ideju kako svi imaju mogućnost iskusiti kulturu koja snažno utječe na razvijanje kreativnih potencijala kako pojedinca, tako i društva. Prepoznatljivi autori, naglasak na jednom od globalno najpopularnijih književnih žanrova, koncerti i gastronomska ponuda imaju za cilj promicanje čitanja i popularne kulture kroz mladenački, festivalski karakter.

Ideja o ovakvom konceptu festivala naišla je na odobravanje i pozitivan odaziv institucija, autora i nakladnika. Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb te Swedish Arts Council prepoznali su i podržali ovu ideju u čijoj je srži upravo suradnja svih sudionika hrvatske književne scene i njezino povezivanje s inozemnim partnerima.

Nadamo se da će u svom prvom izdanju Zagreb Book Festival postati nezaobilazan nacionalni događaj, te da će MUO i prostor ispred njega u periodu od 18. do 24. svibnja postati središnje mjesto okupljanja svih ljubitelja knjige koji će moći uživati u promocijama, tribinama, koncertima, popiti kavu ili pivo, opustiti se u chill out zonama i izaći s Festivala bogatiji za jedno veliko iskustvo.

Za sve informacije oko Zagreb Book Festivala, slobodno nas kontaktirajte.


Pročitaj više

Dobitnici nagrade SFERA

Tanja Tolić - Zovem se nebo

Objavljujemo da je naša autorica Tanja Tolić osvojila nagradu "SFERA" za roman Zovem se nebo (Naklada Ljevak, 2014.).
Čestitamo Tanji Tolić i ostalim dobitnicima ove nagrade.

Pročitajte više o knjizi Zovem se nebo.

Ovogodišnji dobitnici nagrade "SFERA", najstarije nacionalne nagrade za najbolja znanstveno-fantastična djela objavljena u 2014. godini su, po kategorijama:

Minijatura – Jurica Ranj „Korisnička služba“, Parsek 123, SFera
Kratka priča – Davor Šišović, „Zavarivači“, zbirka Prsten s one strane sna, Refestikon
Priča – Zrinka Pavlić, „Sava ispod Sljemena“, zbirka Imaš vatre?, Jesenski i Turk
Roman – Tanja Tolić, „Zovem se nebo“, Ljevak
Roman za djecu – Jelena Radan, „Zeda“, Algoritam
Teorija – Slaven Škapul, „Imaginarij distopijskog filma!“, Ubiq 15, SFera
Posebno ostvarenje – Astra, pervazivni LARP, Ivana Delač i Vesna Kurilić

Nagrade "SFERA" dobitnicima bit će dodijeljene u subotu 16. 5. 2014. u 20 sati na svečanoj skupštini društva SFera, u sklopu konvencije SFerakon 2015 - 37. Dana znanstvene fantastike u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb.

O nagradi i društvu SFERA

Nagrada "SFERA" dodjeljuje se od 1981. godine. Utemeljilo ju je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku SFera u svrhu popularizacije žanra i poticanja domaćih autora. (sfera.hr/nagrada.php)

SFera je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku. Već 38 godina djeluje kao udruga koja promiče fantastiku i znanstvenu-fantastiku u Hrvatskoj, te potiče domaće SF stvaralaštvo.

SFeraKon 2015
SFeraKon je najstarija i najuglednija konvencija fantastike i znanstvene-fantastike u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava 37. puta za redom. Konvenciju je pokrenulo društvo SFera. Ove godine konvencija će se održati u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od petka 15. svibnja do nedjelje 17. svibnja 2014. Počasna gošća je američka spisateljica Kate Elliott.

Pročitaj više

Predavanje Brune Šimleše

TEMA: Kako privući ljubav

Naklada Ljevak vas poziva na drugo predavanje Brune Šimleše koje će se održati 5. svibnja s početkom u 19 sati.
(CineStarZagreb, Branimir Centar).

Svi zaslužujemo voljeti i biti voljeni, kako da to objasnimo i našem srcu tako da to ono počne i osjećati? Kako privući ljubav? Koje su najčešće pogreške u ljubavnim odnosima?

Ulaznice se naplaćuju 35,00 kuna, a sav prikupljeni honorar namijenjen je jednoj zagrebačkoj obitelji u potrebi.
Ulaznice se mogu kupiti u Knjižari Ljevak (Trg bana Josipa Jelačića 17) ili na samom mjestu događanja.

Želite li saznati kako postati životni umjetnik? Vidimo se.

Pročitaj više

Poziv na tribinu

Filozofija uma - Problem uma i tijela

Tribina pod nazivom „Filozofija uma“ održat će se u ponedjeljak 27. travnja u 19,30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

Gosti tribine, filozofi Damir Mladić i Davor Pećnjak, govorit će o tome što je filozofija uma, o njezinom razvoju, kao i o glavnim problemima i predstavnicima.

Raspravljat će se o ontološkom problemu uma i tijela, o karakteristikama mentalnih stanja i procesa te o relevantnosti empirijskih istraživanja za suvremenu filozofiju.

Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.

Ulaz je slobodan!
 

Pročitaj više

Noć knjige u Knjižari Ljevak

23. travnja od 18 do 22 sata

Noć knjige manifestacija je kojom se potiče ljubav prema knjizi i čitanju, a kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). Kako se dan ranije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige, ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju, u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Program u Knjižari Ljevak

18:00 - 19:00 - Promocija dječje slikovnice Noćni pjev autora Arija Berka i Lorena Longa u izdanju naklade ArTresor
Pročitajte više o knjizi Noćni pjev.
19:00 - 20:00 - Tribina na temu: prvi samostalni koraci djeteta
20:00 - 21:00 - Druženje s Jadrankom Klepac, autoricom knjige Patuljci žive u kuglama
- Predstavljanje 10. godišnjice literarnog natječaja Odjeci

Ulaz slobodan!
Više o programu možete pročitati OVDJE.

Pročitaj više

Predavanje Brune Šimleše

TEMA: Umjetnost života

Naklada Ljevak vas poziva na prvo predavanje Brune Šimleše koje će se održati
14. travnja s početkom u 19 sati. (CineStarZagreb, Branimir Centar). 


Na prvom predavanju možete saznati kako postati životni umjetnik o čemu je autor Šimleša pisao u svojoj novoj knjizi Umjetnost života. Šimleša će govoriti o tome kako preuzeti kontrolu nad svojim životom, što nas sve koči, kako prestati glumiti i glumatati te kako da nam životne prilike prestanu curiti kroz ruke. Nakon predavanja bit će vremena za pitanja publike.

Ulaznice se naplaćuju 35,00 kuna, a sav prikupljeni honorar namijenjen je jednoj zagrebačkoj obitelji u potrebi.
Ulaznice se mogu kupiti u Knjižari Ljevak /Trg bana Josipa Jelačića 17) ili na samom mjestu događanja.

Želite li saznati kako postati životni umjetnik?

Vidimo se.


Pročitaj više

Promocija knjige u Zagrebu

Dnevnik gradske cure

Jeste li u Zagrebu 8. travnja oko 19:30 sati?
Navratite u Dežmanovu 9. Tamo vas čeka predstavljanje knjige "Dnevnik gradske cure" i pregršt iznenađenja.
Provjerite o čemu je riječ, a do predstavljanja knjige pročitajte o knjizi.
http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-18485-dnevnik-gradske-cure 

Pročitaj više

Nagradna igra

Pravila nagradne igre Dnevnike gradske cure u Londonu

NAKLADA LJEVAK d.o.o.
Kopačevski put 1c, 10000 Zagreb, p.p. 565, Hrvatska
Uprava: Ulica grada Vukovara 271/12, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel. 385 1 4804-000, Faks. 385 1 4804-001


Temeljem članka 69. Zakona o igrama na sreću (NN 87/09) i Pravilnika o priređivanju nagradnih igara (NN 08/10), izdavačka kuća NAKLADA LJEVAK d.o.o., KOPAČEVSKI PUT 1C, 10000 Zagreb, OIB: 80364394364, utvrđuje sljedeća

PRAVILA NAGRADNE IGRE
„DNEVIK GRADSKE CURE U LONDONU“Članak 1. Organizator
Naklada Ljevak društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu, sa sjedištem na adresi Kopačevski put 1C, 10 000 Zagreb, OIB: 80364394364, priređuje nagradnu igru koja je ograničena na prodajno mjesto Knjižaru Ljevak (Trg bana Josipa Jelačića 17) u Zagrebu.

Članak 2. Svrha u koju se igra priređuje
Svrha priređivanja nagradne igre je ostvarivanje promidžbenih učinaka za knjigu Andree Andrassy „Dnevnik gradske cure“ u Knjižari Ljevak.

Članak 3. Trajanje nagradne igre
Nagradna igra započinje 2. travnja 2015. godine i traje 10. lipnja 2015. godine, a odnosi se samo na Knjižaru Ljevak.

Članak 4. Pakiranja uključena u nagradnu igru
U nagradnu igru uključena je isključivo knjiga Andree Andrassy „DNEVNIK GRADSKE CURE“ u izdanju NAKLADE LJEVAK (ožujak 2015.)

Članak 5. Kako sudjelovati u nagradnoj igri
Za sudjelovanje u ovoj nagradnoj igri potrebno je kupiti knjigu Andree Andrassy „Dnevnik gradske cure“ u Knjižari Ljevak unutar perioda trajanja nagradne igre.

Za sudjelovanje u nagradnoj igri potrebno je nakon kupnje knjige ispuniti kupon sa svim svojim podacima i brojem računa za navedenu knjigu, koji kupac zatim ubacuje u za to predviđenu kutiju na blagajni u Knjižari Ljevak.

Sudionik time ulazi u nagradno izvlačenje koja će se odvijati u 1 krugu.
Svaki pojedini kupon može biti iskorišten odnosno prijavljen za ovu nagradnu igru samo jedanput. U
slučaju da kupon s podacima bude ponovno poslan od strane iste osobe takva prijava biti će nevažeća te se neće uzeti u obzir za podjelu nagrade.
Samo pravilno ispunjeni kuponi će se uzimati u obzir za ovu nagradnu igru.

Sudionik koji sudjeluje u nagradnoj igri prihvaća prava i obveze iz ovih Pravila.

Članak 6. Nagradni fond
Nagradni fond uključuje:
1. glavnu nagradu - 1x putovanje za dvije osobe u London u vrijednosti od 8.000,00 kuna (PDV uključen) koje sponzorira HTC Hrvatska
2. nagradu - 1x NIVEA poklon paket kozmetičkih proizvoda u vrijednosti od 1.000,00 kuna
3. nagradu - 1x NIVEA poklon paket kozmetičkih proizvoda u vrijednosti od 500,00 kuna
4. 10x paket knjiga NAKLADE LJEVAK u vrijednosti od 100,00 kuna (ukupno 1.000,00 kuna)
5. 10x NIVEA poklon paketa kozmetičkih proizvoda u vrijednosti od 100,00 kuna (ukupno 1.000,00 kuna)

Ukupno će biti podijeljeno 23 nagrade dobitnicima.
Ukupna vrijednost nagradnog fonda je 12.500,00 kuna (PDV uključen).

Članak 7. Nagradno izvlačenje
Izvlačenja će se odvijati slučajnim odabirom iz prikupljenih kupona u Knjižari Ljevak.

Nagradno izvlačenje održat će se 15. lipnja u KNJIŽARI LJEVAK za sve ispravno popunjene kupone prikupljene u razdoblju od 2. travnja do 10. lipnja 2015.

U izvlačenje su uključeni svi valjani kuponi u nagradnoj igri.

Javno izvlačenje nagrada odvija se prema gore navedenom datumu (Članak 7. ovih Pravila) u Knjižari Ljevak (Dobra knjiga d.o.o.), OIB: 22473413844, na adresi Trg bana Josipa Jelačića 17 u Zagrebu, pod nadzorom tročlane Komisije sastavljene po izboru Organizatora.
O izvlačenju će biti sastavljen zapisnik.

Članak 8. Objava dobitnika i preuzimanje nagrada
Imena svih dobitnika bit će objavljena na web adresi www.ljevak.hr u roku 8 dana od izvlačenja dobitnika.

Sudjelovanjem u ovoj nagradnoj igri svi dobitnici nagrada pristaju da se javno objavi njihovo ime i prezime, adresa i mjesto stanovanja.

Dobitnici nagrada će biti obaviješteni o dobitku u roku 8 dana od nagradnog izvlačenja.

Prilikom preuzimanja nagrade, dobitnik obavezno treba predočiti osobnu iskaznicu i valjan, originalan račun na kojem je naznačena kupnja knjige Andree Andrassy „Dnevnik gradske cure“ u Knjižari Ljevak te mora potpisati izjavu o preuzimanju nagrade, čime prestaju sve obveze Organizatora prema dobitniku.

Sudionici nagradne igre moraju čuvati račun do kraja nagradne igre. Nagrada se može preuzeti samo
uz predočenje valjanog, originalno izdanog računa. Nikakvi drugi predmeti osim računa neće biti prihvaćeni kao dokaz o kupnji.

U slučaju da dobitnici nisu iz bilo kojeg razloga u mogućnosti osobno preuzeti nagradu, ista će od
strane priređivača biti predana trećoj osobi, koja na temelju specijalne punomoći ovjerene kod javnog bilježnika preuzima nagradu u ime i za račun dobitnika.

U slučaju da dobitnik u roku 30 dana od dana primitka pisane obavijesti ne podigne nagradu Organizator će ga u dodatnom roku od osam dana obavijestiti o dobitku, te odrediti naknadni rok za podizanje nagrada u trajanju od osam dana. U slučaju da dobitnik ni u naknadnom roku od 8 dana ne podigne nagradu, gubi pravo na nagradu.

U slučaju da od nagradne igre ostane nepodijeljenih nagrada, postupit će se sukladno Zakonu o igrama
na sreću (Narodne novine broj 87/09).

Članak 9. Pravo sudjelovanja
Pravo sudjelovanja u nagradnoj igri imaju sve fizičke osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj,
osim zaposlenika Organizatora, i bilo koje druge tvrtke koja sudjeluje u razvoju ove nagradne igre.

Članak 10. Nepotpuno ispunjeni kuponi
Nepotpuno ispunjeni kuponi nevažeći su i ne daju vlasniku pravo ni na kakvu nagradu. Ni u kom slučaju neće biti podijeljen veći broj nagrada od specificirane količine. Organizator ne snosi nikakvu odgovornost za zakašnjele, izgubljene ili krivo upućene kupone.

Članak 11. Maloljetni dobitnici
Maloljetnici mogu osvojiti i primiti nagradu u prisustvu svog zakonskog staratelja te pod uvjetima
koje određuju propisi.

Članak 12. Isplata dobitka u gotovini
Nagrade se ne mogu zamijeniti za novac.

Članak 13. Porez
Sve nagrade uključuju porez na dodanu vrijednost kojeg plaća Organizator.

Članak 14. Pravila nagradne igre
Pravila nagradne igre biti će objavljena na web adresi www.ljevak.hr i u dnevnim novinama 24sata.
Sudjelovanjem u ovoj nagradnoj igri sudionici prihvaćaju obveze iz pravila nagradne igre.
U slučaju spora između Organizatora i sudionika nagradne igre nadležan je Općinski sud u Zagrebu.

Članak 15. Prekid nagradne igre
Nagradna igra se prekida u slučaju nastupanja više sile o čemu će sudionici biti obaviješteni putem web stranice www.ljevak.hr.
Pod višom silom podrazumijeva se nastup izvanrednih okolnosti koje se nisu mogle predvidjeti,izbjeći ili otkloniti.

Članak 16. Valjanost pravila nagradne igre
Ova pravila primjenjuju se nakon što Ministarstvo financija RH na njih izda suglasnost, a vrijede
sve do završetka nagradne igre.


 
KLASA: UP/I-460-02/15-01/165
URBROJ: 513-07-21-01/15-2
Zagreb, 23. ožujka 2015.

Za Nakladu Ljevak d.o.o.
Petra Ljevak
Izvršna direktorica
 

Mjesec dječje knjige uz NIVEA poklona

1. 4. - 30. 4. 2015.

Travanj je Mjesec dječje knjige, a dječje knjige izdvojili su Naklada Ljevak, Planetopija, ArTresor naklada, V.B.Z i Znanje.
Iskoristite popust od 20 do 50 posto na kupljene knjige, a za kupljenu knjigu dobivate NIVEA kremu i slikovnicu na poklon. 

Akcija traje od 1. do 30. travnja 2015. godine.

Potražite omiljenu knjigu u kategoriji Mjesec dječje knjige i uživajte u poklonima koje je pripremila NIVEA.
http://www.ljevak.hr/knjige/kategorija-10571-mjesec-djecje-knjige 

Pročitaj više

Promocija knjige Brune Šimleše

Umjetnost života

Provjerite zašto je petogodišnja djevojčica nadahnula Brunu Šimlešu da napiše knjigu Umjetnost života.
Ulaz na promociju slobodan. 

Više o knjizi pročitajte ovdje:
http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-18341-umjetnost-zivota

24. ožujka 2015., 19 sati
Cinestar Zagreb, Branimir Centar, dvorana 2


Pročitaj više