41. INTERLIBER

Vodič kroz svježa jesenska izdanja Naklade Ljevak

Izložba fotografija

„Željeznička kolonija Maksimir od 1923. do 1945. godine“


Izložba fotografija:
„Željeznička kolonija Maksimir od 1923. do 1945. godine“Autor izložbe: Antonio Jurčev

Otvaranje izložbe:
10. listopada 2018. godine u 19,00 sati
u Galeriji Kristofora Stankovića
u Gradskoj skupštini Grada Zagreba
Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb

U suradnji sa Centrom za kulturu i informacije Maksimir


Pročitaj više

Ljetne preporuke 2018.

Ispunite ljeto i dušu stranicama koje će vas zauvijek oplemeniti, a ne 'selfijima' koji će se zaboraviti. Pogledajte ljetnu ponuda knjiga koju nećete moći odbiti!

Društvene su mreže, istina, neizbježne, često i potrebne, no ipak nemojte dopustiti da vam ljeto prođe u "skrolanju" stranica Facebooka. To bi zaista bilo jedno potraćeno ljeto, a znate da jedino izgubljeno vrijeme ne možemo vratiti.
Ljeto je doba kada se ponajprije zaželimo izgubiti i pobjeći drugdje, daleko od prozaične i radne svakodnevnice. Na tom putu knjiga vam je najbolji saveznik! Bilo da želite knjigu koja će vas intelektualno izazvati, knjigu koja će vas zabaviti, zadržati vašu pažnju ili vas držati u neizvjesnosti, možda i neku koja će vas vratiti u davno minula vremena kojih se nostalgično volite prisjetiti, ovdje ćete sve to pronaći.
Ispunite ljeto i dušu stranicama koje će vas oplemeniti, a ne selfijima koje ćete zaboraviti.

Pročitaj više

Jasna Horvat i Institut Andizet dobitnici nagrade FUL KULTURNO 2018. godine

Jasna Horvat i Institut Andizet dobitnici nagrade FUL KULTURNO 2018. godine

Nagradom FUL KULTURNO nagrađuje se najbolje brendirani niskobudžetni događaj u kulturi, a ove je godine nagrađen Andizet – Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji, i to za programe „Topoteka Vilijun" i „Hepening Vilijun“ koji su nastali prema istoimenom romanu Jasne Horvat, a u produkcijskom vodstvu Josipe MijočNaša je književnica preuzela nagradu i zahvalila se svima koji podržavaju kulturu i stvaralaštvo. Čestitamo autorici Jasni Horvat i Institutu Andizet, a čitatelje pozivamo da svakako pročitaju roman „Vilijun“. Jasna Horvat je književnica, znanstvenica i teoretičarka kulture čiji je književni opus Dubravka Oraić Tolić označila nazivom 'Ars Horvatiana', držeći ga jedinstvenim u hrvatskoj suvremenoj književnosti. Podsjećamo, također, da je Institut Andizet studentska udruga sa samo četiri godine staža, stoga je ovo potvrda da su programi Instituta zaista autentični i prepoznatljivi. 

Pročitaj više

ZBF 2018.

Deset načina na koje znanost i tehnologija mijenjaju život u 21. stoljeću

U subotu je u programu ZBF-a pred brojnom publikom dvorišta Muzeja za umjetnost i obrt naš Igor Rudan, jedan od vodećih znanstvenih umova svijeta, održao predavanje „Deset načina na koje znanost i tehnologija mijenjaju život u 21. stoljeću“.
 

Pročitaj više

ZBF 2018.

Predstavljanje knjige "Nejednaki" Ivane Dragičević

Jučer je na ZBF-u predstavljena odlična knjiga novinarke Ivane Dragičević „Nejednaki“. Uz autoricu, u razgovoru o knjizi sudjelovali su urednik knjige, naš Kristijan Vujičić te novinari Mirjana Rakić i Dragan Nikolić.
 

Pročitaj više

ZBF 2018.

Panel Selfie kultura: fake news - mediji u doba alternativnih činjenica

U utorak, 22. svibnja 2018., Zagreb Book Festival predstavio je novu knjigu Drage Hedla Vrijeme seksa u doba nevinosti, a potom je uslijedio razgovor na temu Fake news - mediji u doba alternativnih činjenica u kojemu su sudjelovali Drago Hedl, Ivica Đikić, Boris Rašeta te moderatorica Ivana Dragičević. Sudionici su govorili o lažnim vijestima, odnosno o dezinformacijama koje se plasiraju putem novina i društvenih mreža, s ciljem dezinformiranja, obmane ili jednostavno, senzacionalizma.


Pročitaj više

ZBF 2018.

Panel Selfie kultura: narcisoidnost – virus moderne tehnologije

Sinoć je na ZBF-u u Muzeju za umjetnost i obrt održan panel na temu Selfie kultura: narcisoidnost – virus moderne tehnologije, u kojemu su sudjelovali ugledni gosti: Željka Matijašević, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu s doktoratom iz Cambridgea; Ari Turunen, finski novinar i pisac, autor šest popularnih knjiga o ponašanju, praznovjerju, lažima, otporu i opijatima, koje su pune živopisnih anegdota o neslavnim obrascima ljudskog ponašanja; te Igor Rudan, jedan od najcitiranijih znanstvenika svijeta i redovni član Kraljevskoga društva Britanske akademije znanosti – The Royal Society u Edinburghu. Moderirala je vanjskopolitička novinarka HRT-a Morana Kasapović.
 

Pročitaj više

Maja Lunde: Povijest pčela

"Povijest pčela" postavlja relevantna pitanja: Ima li života bez pčela? Možemo li preživjeti dok stavljamo osobni interes pred općim i kolektivnim?

Neke od najuspješnijih knjiga objavljenih sredinom 20. stoljeća bile su distopijske: Vrli novi svijet Aldousa Huxleyja, Životinjska farma i 1984 Georgea Orwella te Gospodar muha Williama Goldinga. U posljednjih desetak godina, distopija je postala popularnom u fikciji za mlade, primjerice u Igrama gladi  Suzanne Collins te u trilogiji Veronice Roth Različita
Povijest pčela bestseler je u Norveškoj i Njemačkoj, osvojio je nagradu norveškoga knjižara, dok su prava prodana u više od 15 zemalja. Nakon Sluškinjine priče Margarete Atwood koja propituje ženska prava i majčinstvo u distopijskom društvu bizarnoga, teokratskog režima, Povijest pčela, premda je idejno i tematski vrlo različito, u jednoj od triju priča na svojstven način problematizira i majčinstvo u distopijskom društvu u kojemu bi trebalo žrtvovati voljeno biće za opće i kolektivno dobro.

„Svi koji se bave pčelama znaju, naime, da pravi novac nije u medu. Pravi je novac u oprašivanju. Poljoprivreda bez pčela nema šanse. Kilometri i kilometri procvalih badema ili grmova borovnica ne vrijede ništa bez pčela koje prenose pelud s cvijeta na cvijet. Pčele mogu prevaliti više kilometara dnevno. Tisuće i tisuće cvjetova. Bez njih cvjetovi su jednako beskorisni kao i natjecateljice u izborima ljepote. Lijepo ih je gledati dok traju, no potpuno su bezvrijedni dugoročno. Cvijeće uvene, umre, ne donijevši plod.“ (str.100.)Pročitaj više

StudioChekhov, Gajeva 10, Zagreb, 11. – 13. svibnja 2018.

Sudjelujte u radionici "Opraštanje.put"

Opraštanje.put je kreativno-terapijska radionica u kojoj o negativnim iskustvima progovaramo na kreativan način – pisanjem novih, drukčijih priča.

Radionica se sastoji od uvodnog dijela i četiri koraka opraštanja, a odvijat će se u StudioChekhovu, Gajeva 10, Zagreb, od 11. do 13. svibnja.

Kroz putovanje i korake opraštanja vodit će vas: Karmela Špoljarić i Ana Pojatina.

 

Pročitaj više